Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najduža staza na svijetu koju možete prepješačiti i trebalo bi vam čak 19 mjeseci

Preuzmite sliku

Odlučite li hodati osam sati na dan, trebalo bi vam 587 dana, odnosno nešto više od 19 mjeseci da nareckate moćne 22 hiljade i 387 kilometara koliko broji najduži put koji se može prijeći pješice...

Ovisnicima o pješačenju i zaljubljenicima u trailove ponekad se čini da niti jedna staza nije dovoljno dugačka. Pa ako ste jedan od onih kojima je Camino de Santiago „mala beba“ i traže veliki zalogaj, putu od Cape Towna do ruskog Magdana nema ravnog. Nema duže, odnosno dalje rute u jednom pravcu koji možemo prijeći cipelcugom a da ne naiđemo na prepreke poput rijeka bez mostova i druge nepremostive situacije, prenosi punkufer.hr.

Pretpostavimo li da poželite prijeći najdužu šetnicu na svijetu i možete hodati osam sati na dan, trebalo bi vam 587 dana, odnosno nešto više od 19 mjeseci da nareckate moćne 22 hiljade i 387 kilometara. Pritom biste prošli 6 vremenskih zona, kao i sve moguće i nemoguće vremenske uslove.

  • Google Maps računa da bi za takvo putovanje trebalo 4 492 sata, odnosno 187 dana u komadu. Za tako nešto bi vam trebalo puno opreza i nešto sreće, jer osim opasnosti od žuljeva, dehidracije ili smrzavanja, postoji rizik i da ne nastradate u jednoj od zemalja s nemirima ili visokom stopom kriminala.

    Na najduljem putu koji se može prijeći pješice, od Južnoafričke republike trebat ćete prijeći granice u Bocvani, Zimbabveu, Zambiji, Tanzaniji, Ugandi, Južnom Sudanu, Sudanu, Gruziji, Egiptu, Jordanu, Siriji, Turskoj, Rumunjskoj, Bjelorusiji i Rusiji.

    Najdužu pješačku rutu još niko nije prešao, a obzirom na rizike koje sve donosi, to i ne izaziva čuđenje. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,