Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je mjesto na kojem je moguće iskusiti pad aviona

Preuzmite sliku

U simulatorima se nalazi i stvarna kopija putničke kabine u kojoj posada uči šta napraviti kada avion počne nekontrolisano padati prema zemlji, zapale se sjedišta, a dim počne puniti pluća svih prisutnih.

Prije nego što piloti prvi put sjednu u avion, a stjuardi krenu na prvi let, već su iskusili najgore što im se može dogoditi u limenoj ptici. Takav je slučaj i u Etihadu. Zračni prijevoznici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Abu Dhabiju imaju poligon za treniranje svojih zaposlenika za slučaj bilo kakve nesreće.

Etihad Aviation Training Centre obuhvata simulatore aviona, poput Airbusa A380 ili pak Boeinga 787 Dreamlinera, u kojima piloti vježbaju kako upravljati tim avionima, ali i šta napraviti u slučaju da otkaže motor ili se dogodi neka druga vrsta nesreće, prenosi punkufer.hr.

 • U simulatorima se nalazi i stvarna kopija putničke kabine u kojoj posada uči šta napraviti kada avion počne nekontrolisano padati prema zemlji, zapale se sjedišta, a dim počne puniti pluća svih prisutnih. Cijela simulacija dodatno je podcrtana prestravljenim vriskom putnika koji se pušta u kabinu sa zvučnika.

  Novinar Nicky Kelvin s portala The Points Guy UK bio je pozvan da provede dan u njihovu centru za treniranje, a tamo je snimio svoja nevjerovatna iskustva.

  “Bio sam vrlo iznenađen koliko su stvarni scenariji treninga za kabinsko osoblje. Navikli smo vidjeti hidraulične simulatore za pilote koji omogućavaju uvjerljivo kretanje jedinice, ali manje je poznato da neki centri imaju slična mjesta za treniranje kabinskog osoblja.”

  Iako se na prvi pogled čini da bi iskušavanje najcrnjih scenarija u simulatoru moglo povećati strah od letenja kod ljudi, Kelvin vjeruje u suprotno. On smatra da bi se većina umirila kada bi doživjela nesreću, a potom shvatila da je posada savršeno trenirana za nošenje sa svim eventualnom posljedicama.

  Šta je Nicky Kelvin doživio u Etihadovu centru, pogledajte u njegovu YouTube videu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje