Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovih 6 fantastičnih stvari su izumile žene

Preuzmite sliku

Kada su u pitanju izumi koji su promijenili i obilježili historiju, prvo nam na pamet padnu muška imena kao što su Thomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinci i Alfred Nobel.

Ali šta je sa ženama koje su svojim radom obilježile historiju? Ako vam na pamet ne može pasti niti jedno ime, donosimo 6 odličnih izuma koje potpisuju isključivo žene, piše zadoovljna.hr.

1. Brisači na automobilu

Mary Anderson davne se 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njezina ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko desetljeća poslije, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njezina jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

2. Monopoli

Elizabeth Magie glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala ‘The Landlord’s Game’ i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

3. Solarno grijanje

Mađarica dr. Maria Telkes odgovorna je za prvi sistem grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom.

Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena –arhitektica Eleanor Raymond.

4. Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi ko je doista prvi proizveo pivo kakvo s guštom pijemo u današnje vrijeme, podaci do kojih su istraživanjima došli historičari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

Bila je to vještina koju su znale samo i isključivo pripadnice ljepšeg spola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

5. Protupožarne stepenice

Prve protupožarne stepenice na vanjskoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju, 1897. godine je izumila Anna Connlly. Njezinu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ta se ideja održala i do današnjeg dana.

6. Pancirka

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka, izumila je žena. Njezino je ime Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine. Ali to nije bio njezin jedini izum. U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri ova je izumiteljica patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u ‘Inventors Hall of Fame’.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,