Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvoren prvi supermarket odbačene hrane

Preuzmite sliku

U britanskom gradu Padsiju, u blizini Lidsa, otvoren je prvi supermarket gdje se prodaje hrana predviđena za otpad.

Roba u ovom supermarketu košta onoliko koliko potrošač smatra da treba da je plati i već je pomogla mnogim očajnim porodicama da prehrane svoju djecu, piše list Independent.

Aktivisti koji stoje iza ovog projekta otvorili su “magacin”, ili prodavnicu na industrijskoj lokaciji Grendžfil, a kupcima se nudi hrana koju se odbacili supermarketi i druge kompanije.

Adam Smith, osnivač projekta, rekao je Independentu da je u planu otvaranje magacina za prodaju viškova robe u svakom gradu u Britaniji, kao i program “Gorivo za školu”.

Ovaj program, takođe, je rezultat rada istih aktivista koji viškove hljeba, voća, povrća i mliječnih proizvoda prebacuju iz supermarketa u škole.

Ovom hranom, koja bi inače bila odbačena, hrani se oko 12.000 djece sedmično.

“Uskoro ćemo otvoriti slične punktove, odnosno prodavnice, u Šefildu i Bredfordu. Svaki grad će imati centralni magacin i imaće “narodni supermarket”, rekao je Smith.

Ova organizacija radi i na proširenju ponude na kafiće iako već sada postoji više stotina kafića širom zemlje koji nude hranu predviđenu za otpad. Razmatra se i organizovanje kurseva na kojima će se učiti kako se pravi džem kako bi ljudi mogli da iskoriste odbačeno voće. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,