Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivena misterija rupa u siru?

Preuzmite sliku

Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima.

“Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajan, već je posljedica prisustva mikročestica sijena u mlijeku”, navode stručnjaci Agroscopa.

Oni napominju da doziranjem čestica, mljekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.

Zamjenom muže krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjena je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice sijena u mlijeku, a samim tim i rupe u siru.

“Biće sve manje rupa u sirevima”, napominju švajcarski stručnjaci.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.

Prisustvo rupa u sirevima je oduvijek intrigiralo naučnike. Još 1917. godine Amerikanac William Clark je iznio hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,