Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Osam super namjena svakidašnjih predmeta za koje rijetki znaju

Preuzmite sliku

Postoje brojni predmeti koje viđamo svakodnevno, pa i koristimo redovno, no ne razumijemo ih u potpunosti – barem ne sve njihove dijelove. Za sve znatiželjnike, ovo su zanimljive funkcije upravo takvih stvari.

Omča na poleđini košulje

 • Za ovu omču postoje čak tri moguća objašnjenja. Prvo je i ono očigledno – za vješanje košulje. Drugo objašnjenje svodi se na ostatke iz razdoblja košulja koje su imale pomične ovratnike. Treće je objašnjenje romantično – navodno se omča micala s muške košulje ako je onaj ko je nosi bio zauzet, a tako se radilo na američkim Sveučilištima sredinom prošlog stoljeća.

  Cilindar na kablu za laptop

 • Vjerovatno ste primijetili zadebljanje na vašem kablu, a ono nije tamo bez razloga. On služi za potiskivanje visoko frekventne buke u elektroničkim krugovima.

  Rupica na prozoru aviona

 • Prozori na avionima napravljeni su od dva komada plastičnog stakla koji se zove prespex. Da je postavljeno samo unutarnje staklo, ono bi se moglo rasprsnuti uslijed velikih razlika u pritisku između unutrašnjosti aviona i pritiska vani. Mala rupica omogućuje razmjenu zraka i izjednačavanje pritisaka.

  Horizontalne rupe za dugmad na košulji

 • Još jedna misterija povezana s košuljom je zašto su najgornji i najdonji dugmići, odnosno rupe za njih postavljene horizontalno, dok su ostali vertikalni. Razlog za to je što se većinom nose otvoreni, odnosno nezakopčani, a veći horizontalni otvor omogućuje lakše raskopčavanje.

  Rupa na kašici za špagete

 • Ta rupa omogućuje pravilno mjerenje tačne količine tjestenine potrebne za standardnu porciju po jednoj osobi.

  Vrećica s tkaninom i dugmićima uz novu odjeću

 • Iako zvuči logično da su to rezervni dijelovi odjeće ako dođe od kidanja ili oštećenja, to nije prava svrha.

  Naime, komad tkanine je namijenjen tome da na njemu testirate izbjeljivač ili sredstvo za pranje, kako biste bili sigurni da nećete oštetiti cijeli odjevni predmet.

  Rupica na metru

 • Rupica na tračnom metru služi kako bi se metar zakačio za ekser ili vijak te se tako lakše izmjerila potrebna udaljenost.

  Dodatna rupica na patikama

 • Iako se činilo kako je moguće provući vezice na isti način kao kroz ostale rupice, otkriveno je da se posljednja rupica koristi na nešto drugačiji način. Posljednja rupica, tako, služi kako bi se dodatno učvrstila patika  na nozi i kako bi vam zglobovi bili čvrsto pritisnuti uz tenisicu. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,