Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novo oružje u borbi protiv koronavirusa: Tekućina za ispiranje usta neutralizuje ga za 30 sekundi

Preuzmite sliku

Naučnici su otkrili da određeni higijenski proizvodi koje svakodnevno koristimo imaju značajan učinak na novi koronavirus, a ta spoznaja može pomoći u suzbijanju širenja pandemije.

Novo naučno istraživanje otkrilo je nova sredstva koja svakodnevno koristimo i koja bi mogla poslužiti kao dodatno oružje u suzbijanju širenja pandemije novog koronavirusa. Riječ je o proizvodima koji uključuju tekućine za ispiranje usta, sredstva za ispiranje nosa i šampone za bebe.

Treba napomenuti kako studija ni na koji način ne sugeriše bilo koji od navedenih proizvoda kao “srebrni metak” koji će vas učiniti imunima na COVID-19.

Isto tako, ti proizvodi nisu testirani na uobičajeni način, primjera radi korištenjem tekućine za ispiranje usta tako da su naučnici grgljanjem uništavali koronavirus. Testiranja su provedena u laboratoriju korištenjem uzgojenih ljudskih stanica u odgovarajućim otopinama.

Isto tako, naučnici su u testu koristili virus HCoV-229e, a ne korona virus. Ta dva virusa genetski su vrlo slična, pa su i očekivani rezultati testiranja, generalno gledano, takvi da se slični mogu očekivati i s novim koronavirusom.

Naučnici su testirali navedene proizvode zbog prisutnosti hemikalija u njima koje su poznate po tome da uništavaju membrane virusa.

Kako bi to istražili, naučnici sa Univerziteta Penn State izložili su stanice ljudske jetre uzgojene u kulturi i pomiješane s otopinom koja je u sebi sadržavala virus HCoV-229e. Tome su dodali otopinu navedenih higijenskih sredstava, razvodnjenu na koncentraciju od svega jedan posto.

Testiranja su pokazala da su sva navedena higijenska sredstva učinkovito deaktivirala virus, iako su postojale razlike između pojedinih sredstava koje su ovisile o tome koliko dugo su oni bili u kontaktu s virusom.

Šampon za bebe uspješno je neutralizovao virus u navedenoj koncentraciji otopine za svega minutu do dvije vremena. Tačnije, za minutu je neutralizovao 99 posto virusa, a za dvije 99,9 posto virusa.

Tekućina za ispiranje usta još je učinkovitija pa je 99,9 posto virusa neutralizovala za svega 30 sekundi.

I jedna njemačko istraživanje u julu pokazalo je da korištenje tekućine za ispiranje usta smanjuje viusno opterećenje novog koronavirusa, odnosno rezultate su dobili testiranjem na virusu korona. Oba istraživanja zapravo ukazuju na istu stvar, a to je djelotvornost tog proizvoda u neutralizovanju virusa.

No niti jedno istraživanje ne garantuje isti ishod pri korištenju navedenih higijenskih proizvoda u svakodnevnoj zaštiti od novog koronavirusa jer tu postoji puno nepoznanica.

Za bolji uvid potrebna su klinička testiranja tih proizvoda, kaže Craig Meyers, autor navedenog istraživanja.

Čak kad bi ti proizvodi smanjili transmisiju za 50 posto, to bi i dalje imalo velik uticaj, zaključuje Meyers. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,