Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novo istraživanje: Jupiter je u prošlosti progutao jednu cijelu planetu

Preuzmite sliku

Jezgro Jupitera je mješavina čvrstih stijena i difuznih mjehurića plina vodika. Naučnici dugo nisu mogli objasniti porijeklo neobične strukture.

U časopisu Nature je objavljeno istraživanje koje sugeriše da Jupiter ima ovakvu jezgru jer je prije 4,5 milijardi godina, u vremenu kad se Sunčev sistem formirao, apsorbirao drugi protoplanet, prenosi Index.hr

Tim sačinjen od međunarodnih astronoma iz Japana, Kine, Švicarske i SAD-a je analizirao podatke s NASA-ine svemirske sonde Juno. Ona istražuje strukturu i sastav Jupitera, a također su pokušali saznati zašto je unutrašnja jezgra Jupitera toliko difuzna.

Najbolje objašnjenje koje odgovara trenutnim podacima jeste sudar, odnosno apsorbiranje drugog planeta.

“Rezultat modela apsorpcije planeta konzistentan je s razrijeđenom jezgrom Jupitera koja već postoji nekoliko milijardi godina”, piše u istraživanju The formation of Jupiter’s diluted core by a giant impact.

“Smatramo da su takvi sudari bili česti u mladim danima Sunčevog sistema i da se nešto slično možda dogodilo i drugom plinovitom divu Saturnu”, tvrde naučnici koji su proveli ovo istraživanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje