Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nove životinjske vrste na američkoj obali zahvaljujući cunamiju (FOTO)

Preuzmite sliku

Naučnici su otkrili stotine japanskih morskih životinjskih vrsta na američkim obalama koje su stigle preko Tihog oceana zahvaljujući smrtonosnom cunamiju iz 2011., prenosi Hina.

Školjke, zvijezde i deseci drugih stvorenja, velikih i malih, putovali su preko oceana često na komadima plastičnog otpada. Naučnici su bili iznenađeni što ih je toliko preživjelo dugi prijelaz, a nove se vrste još uvijek pojavljuju u 2017. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Snažni zemljotres koji je pogodio u martu 2011. sjeveroistočni Japan izazvao je razorni cunami koji je dosegao visinu od 39 metara na obali Tohoku otoka Honshua. Visoki valovi odnijeli su stotine predmeta u more od malenih plastičnih predmeta do ribarskih brodova.

Godinu dana kasnije naučnici su počeli pronalaziti naplavine s živim stvorenjima na obalama Havaja i na zapadnoj američkoj obali od Aljaske do Kalifornije.

“Stotine hiljada jedinki stiglo je do Sjeverne Amerike i Havaja – većina vrsta nikad prije nije bila na našim radarima”, kazao je voditelj istraživanja James Carlton s Williams Collegea.

“Tamo je još mnogo otpada i moguće je da će te japanske vrste još dolaziti. Ne bih bio iznenađen da se mali japanski ribarski brod izgubljen 2011 pojavi deset godina kasnije”.

Naučnici su do sada otkrili 289 različitih vrsta na obalama SAD-a a najčešće su dagnje no bilo je i rakova, drugih školjki, moruzgvi i zvijezda.

Naučnici vjeruju da su i druge vrste preživjele put no još nisu otkrivene. Ističu da na američkim obalama još nisu formirane invazivne kolonije novih vrsta no vjeruju da će se to vjerojatno dogoditi.

Do masovnog prelaska oceana došlo je zahvaljujući plastičnom otpadu koji je puno dugotrajniji od drva koje se na takvim putovanjima u pravilu raspada.

Sad smo osigurali vrstama trajne splave, kaže Carlton i objašnjava da zbog toga što se plastične splavi sporo kreću nove vrste imaju vremena prilagoditi se novim uvjetima i preživjeti put razmnožavanjem i pričvršćivanjem larvi za splavi.

Naučnici strahuju da, uz toliko plastičnog otpada u morima te uz globalno zatopljenje zbog kojeg su oluje snažnije, prijetnja invazivnih vrsta nikad nije bila veća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,