Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nezaboravno iskustvo: Ronjenje kroz podzemne tunele poplavljenog rudnika

Preuzmite sliku

Pet nivoa rudnika koji se prostiru na oko 5 kilometara je poplavljeno, a moguće ih je razgledati pomoću ronilačkog odijela i boce s kisikom.

U istočnoj Slovačkoj, između seoca Zlata Bana i Červenica smjestio se jedan od najljepših rudnika na svijetu – Slovenske opalove bane, prenosi punkufer.hr.

Riječ o rudniku dragog kamena opala koji je otvoren od 1597. godine, koji je bio osobito popularan u porodici francuskog vojskovođe i cara Napoleona Bonapartea. Njegova draga Josephina, naime, nosila je jedan od najpopularnijih opala na svijetu po imenu Trojan Fire.

Rudnik opala u Slovačkoj sastoji se otprilike od 22 kilometara tunela, prolaza i otvora, od kojih se neke nalaze na dubini i od 150 metara. Štaviše, neki tvrde da izgled ovog rudnika podsjeća na polutvrdi sir ementaler – jer je prepuno rupa na neočekivanim mjestima.

Pet razina rudnika koji se prostiru na oko 5 kilometara je poplavljeno, a moguće ih je razgledati pomoću ronilačkog odijela i boce s kisikom.

Ronjenje u potopljenom rudniku u kristalno čistoj vodi te okruženo zidovima s nevjerovatnom paletom boja uistinu je nezaboravno iskustvo. Čak i ako je voda iznimno hladna, a iznosi oko 3-4 Celzijeva stepena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje