Četvrtak, 24. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neobičan posao na usamljenom ostrvu: Za čuvanje rijetke vrste ovaca plata od 25.000 eura

Na najsjevernijem ostrvu u Škotskoj, Sjevernom Ronaldsayu, koji pripada arhipelagu Orknijskih ostrva, pojavio se neobičan oglas za posao – traže se zainteresovani pastiri koji će pošteno biti plaćeni da čuvaju rijetku vrstu škotske ovce – orkni.

Radi se 35 sati sedmično, a plata je 24.400 eura mjesečno. Onaj ko prihvati posao, moraće da ostane tri godine u radnom odnosu, prenosi nationalgeographic.rs.

Kako navodi BBC, ova rijetka pasmina ovce pretežno se hrani algama kojih ima u izobilju na ovom ostrvcetu. Njihov apetit za algama nije samo čudno ponašanje. Preoblikovao je njihova tijela i njihov stil života. U stvari, ovce su skoro jedinstvene: osim jedne vrste guštera sa Galapagoskih ostrva, one su vjerovatno jedine životinje na svijetu koje mogu da prežive u potpunosti se hraneći morskom travom.

Osim toga, ove ovce su izuzetno rijetke. Sa samo 3.000 ovaca na samom Sjevernom Ronaldsayu i 550 ženki za uzgoj na kopnu, pasmina se smatra ugroženom.

Čuvar ovaca je neophodan zato što je na ostrvu potrebno obnoviti poseban debeli zid koji čuva poljoprivredne površine od ovaca kako ih one ne bi uništile. Osim toga, zid štiti i ovce od trovanja bakrom.

Iz tog razloga potrebna je osoba koja će osigurati da ovce ne skaču preko ograde, pojedu pogrešnu biljku ili zalutaju na opasne litice.

Povrh svega nabrojanog, spriječiće ovu specifičnu vrstu ovaca od parenja s drugim vrstama čime bi mogle upropastiti svoje nasljeđe. Sve je to vrlo važno za ovu vrstu čije meso nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog porekla i smatra se delikatesom. Čuvar ovčjeg nasipa, kako službeno glasi naziv pozicije, ima zadatak održavanja tog zida, a istovremeno mora da pazi da ovce ne pređu granicu tokom čitavog procesa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,