Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko bizarnih činjenica o petku 13. koje niste znali

Preuzmite sliku

Koliko god razumni ili racionalni mislili da jesmo, većina nas vjeruje u neka praznovjerja. Bilo da to činimo namjerno ili podsvjesno, život se često može činiti diktiranim ovim nelogičnim besmislicama, piše Best Life 

I dok se praznovjerja razlikuju od osobe do osobe, rašireno je mišljenje da je petak 13. proklet, nesretan dan, prenosi Tuzlanski.ba

Petak 13. Zanimljivosti koje ne želite propustiti

Dan ima posvećenu fobiju

 • Ako patite od intenzivnog straha od petka 13., znajte da niste sami. Postoji čak i naziv za to: Paraskavedekatriafobija . Češća triskaidekafobija odnosi se samo na strah od broja 13, dok se frigatriskaidekafobija odnosi ili na strah od petka ili na strah od petka 13. Prema nalazima Centra za upravljanje stresom i Instituta za fobije u Sjevernoj Karolini, više od 21 milion ljudi u SAD-u pogođeno je ovim. Ovo istraživanje sugerira da je to zapravo najstrašniji dan u historiji.

 • Bila jednom grupa koja je slavila taj dan

  Međutim, elitna skupina muškaraca u New Yorku, The Thirteen Club, učinila je suprotno. Skupinu je 1882. s namjerom da popravi reputaciju broja osnovao kapetan William Fowler , koji se borio u 13 bitaka građanskog rata.

  Sa svojim članstvom uključujući i druge značajne ličnosti, poput Grovera Clevelanda , Benjamina Harrisona , Williama McKinleya i Theodorea Roosevelta , klub se sastajao svakog 13. u mjesecu, u 13 sati, u grupama od 13. Štoviše, otvarali su kišobran unutra ili razbijali ogledala na svakom sastanku.

  Nažalost, grupa više ne postoji, ali postoji jedno poznato lice koje bi se vjerovatno pridružilo da postoji. Ikona pop Taylor Swift ima poseban afinitet prema broju 13. Rođena je 13., 13 je napunila na petak 13., njezin prvi album postao je zlatan u 13 sedmica, a njezina prva pjesma broj 1 ima 13 sekundi uvod. Pjevačica također tvrdi da je svaki put kad je osvojila nagradu sjedila ili u 13. redu, 13. sjedištu, 13. dijelu ili u redu M — što je 13. slovo abecede.

  Praznovjerje je djelomično posljedica Posljednje večere.

  Mnogi tvrde da je ovo praznovjerje počelo zbog Posljednje večere—događaja na kojem je za stolom sjedilo 13 gostiju . Prema kršćanskoj tradiciji, jedan od tih gostiju slučajno je bio Juda, koji je na kraju izdao Isusa, čime je potaknuo praznovjerje da je večera s 13 gostiju nevjerovatno nesretna.

  To je također dan kada je rođen heavy metal.

  U petak, 13. februara 1970., žanr heavy metala rođen je izdavanjem istoimenog debitantskog albuma Black Sabbatha. Pjesme uključujući “The Wizard” i “Wicked World” zaronile su u nadnaravno, obilježeno žestokim gitarskim riffovima i teškim uzorcima bubnjanja.

  Jedan grad u Indiani odveo je predanje o ovom danu korak dalje.

 •  

  U 1930-ima i 40-ima, mali grad French Lick, Indiana, zahtijevao je od svih crnih mačaka da nose zvona oko vrata svakog petka 13. kako bi ih građani mogli izbjeći i dodatnu lošu sreću koju bi navodno donosile. Prema gradskom dekretu, “praksa je uvedena u petak, 13. oktobra 1939., i primjenjivana na sve kobne petke od tada, osim prošle godine, kada se dogodio niz manjih nesreća.”

  Samo tri petka u kalendarskoj godini mogu pasti na 13.

  Dobre vijesti: suočavate se s lošom srećom petka 13. samo tri dana u godini , maks. Zapravo, do 2026. morat ćemo brinuti samo o dva dana svake godine. Za brzo planiranje znajte da ako mjesec počinje u nedjelju, možete planirati 13. koji pada u petak.

  Iako, to ne znači da svako može pobjeći od navodne loše sreće koju donosi 13. U nekim zemljama španjolskog govornog područja dan za strah pada u utorak. Film Petak 13. čak je preveden na Martes Tres (utorak 13.) za svoje globalno izdanje.

  Alfred Hitchcock imao je blizak odnos s tim danom.

 • Majstor svih ubistava, nereda i praznovjerja, redatelj i filmaš Alfred Hitchcock rođen je u petak, 13. augusta 1899. Njegova najpoznatija povezanost s brojem ipak je povezana s njegovim rediteljskim debitantskim filmom, Broj 13 , koji je izgubio finansiranje i nikad nije prošao kroz početne scene.

  U Finskoj je petak 13. “Nacionalni dan nesreća”.

  U neobičnom pokušaju da ublaže tjeskobu koju osjećaju praznovjerniji ljudi, finski dužnosnici proglasili su petak 13. ” Nacionalnim danom nesreća “. Ideja je bila podići svijest o sigurnosti kod kuće, u javnosti i na cesti. Umjesto da na nesreće gledaju kao na neizbježne ishode sudbine ili loše sreće, građane se potiče da razmišljaju o tome kako uopće mogu spriječiti da se te tragedije dogode, bilo da gledaju na obje strane prije nego što pređu ulicu, držeći pogled na cesti tokom vožnje ili poduzimanja drugih mjera opreza.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,