Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne približavajte mu se! Legenda kaže da kamen ubija sve koji ga dodirnu

Preuzmite sliku

U blizini popularnog termalnog izvora Nasu u japanskoj prefekturi Tochigi smješten je ubojiti kamen.

Legenda kaže da svi koji dođu u kontakt s njim – umru. Lokalno stanovništvo je prestrašeno ovom neobičnom pojavom, a vjeruju kako ga proganja duh predivne žene po imenu Tamamo-no-Mae.

Tamamo-no-Mae je poznato ime u japanskom folkloru čije se porijeklo vezuje uz kitsune, odnosno lisice. Japanci, naime, vjeruju da su ovo vrlo inteligentne i lukave životinje koje imaju mogućnost mijenjanja oblika.

Legenda kaže kako se kitsune transformirala u lijepu damu sredinom 12. stoljeća kako bi zavela japanskog cara. Tamamo-no-Mae je postala careva ljubavnica, te je prouzročila propast dinastije Shang, ali i prouzročila smrt hiljadu muškaraca u drevnom indijskom kraljevstvu po imenu Magadha.

  • Kad je mistik razotkrio njezin pravi identitet, vojska je otjerala u Nasu. Međutim, tu njezina priča nije završila. Iz lijepe žene, Tamamo-no-Mae se transformirala u ubojiti kamen po imenu Sesshōseki koji je oduzimao život svima koji su mu se približili.

    Približavanje kamenu i danas je zabranjeno. Objašnjenje za takvu zabranu je vrlo jednostavno. Područje na kojem se kamen nalazi je poznato po jakoj vulkanskoj aktivnosti te proizvodnji otrovnih plinova poput sumporovodika i sumporovog oksida koji mogu našteti zdravlju čovjeka.

    Iako su otrovni plinovi vjerovatniji razlog za mnoge smrti na ovome području u prošlosti, lokalno stanovništvo je izgradilo oltar Sesshoseki za svaki slučaj, kako bi pokušali smiriti duh lijepe, ali smrtonosne Tamamo-no-Mae. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,