Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici pronašli izgubljeni kontinent ‘Velika Adrija’: Nalazio se duboko ispod Balkana

Časopis “Science” je objavio članak o kontinentu koji je nastao prije više od 100 miliona godina, a naučnici su ga nazvali Velika Adrija (Greater Adria).

Ovaj kontinent se prostirao na današnjem prostoru od Alpa do Irana, prenosi B92

Prilikom tektonskih pomjeranja, kontinent je potonuo. Najvećim dijelom se nalazio na prostru današnje južne Evrope. Izgubljeni kontinent Velika Adrija ili Veliki Jadran se nalazi duboko ispod Balkana.

Stručnjaci tvrde da je Velika Adrija nastala prije više od 100 miliona godina, kad se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je u to vrijeme držao na okupu današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antartik, Australiju, Indijski podkontinent i Arapsko poluostrvo.

Upravo ovaj kontinent je obuhvatao područje od oko trideset današnjih država. Sve od Španije pa do Irana.

“Većinom je bio pod vodom iz koje je izvirao niz ogromnih stijena, odnosno ostrva”, tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.

“Mediteranska regija je jednostavno – geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano”, rekao je Van Hinsbergen za časopis “Science”.

Po njegovom mišljenju, Velika Adrija je bila dio afričke tektonske ploče. Prije sto miliona godina je započelo njeno “klizanje” i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje