Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici izmislili injekciju koja liječi mamurluk

Preuzmite sliku

Naučnici sa Univerziteta Texas Southwestern Medical Center stvorili su hormonsku injekciju koja može drastično ubrzati oporavak od mamurluka, piše The Sun. Mediji je već nazivaju injekcijom loja liječi mamurluk.

Istraživači su miševima dali prekomjernu razinu etanola, što je jednako pijenju alkohola kod ljudi. Pokusima na miševima otkrili su da je doza s faktorom rasta naziva fibroblast 21 (FGF21) prepolovila vrijeme koje im je bilo potrebno da se otrijezne.

Poznato je da FGF21 štiti od negativnih učinaka alkohola tako što brže razgrađuje i aktivira mozak. Hemikalija, koja se prirodno nalazi u jetri, šalje signale mozgu radi zaštite od štetnih učinaka alkohola.

“Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Ona također šalje hormonalni signal mozgu kako bi ga zaštitila od štetnih učinaka intoksikacije”, rekao je dr. Stephen Cleaver, koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu Cell Metabolism.

Mamurluk je skup neugodnih simptoma koji se razvijaju nakon konzumacije prekomjerne količine alkohola. Kao opće pravilo, ako popijete puno alkohola, velika je vjerovatnost da ćete idući dan biti mamurni. Mamurluk će biti onoliko jak koliko ste veliku količinu alkohola unijeli u organizam. Ali, na jačinu mamurluka može utjecati i opće zdravstveno stanje prije konzumacije alkohola.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,