Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

National Geographic: Ovo su najinovativniji gradovi na svijetu

Preuzmite sliku

National Geographic je izdvojio deset gradova u svijetu za koje tvrdi da su najinovativniji.

To su gradovi koji na izazove odgovaraju kreativnošću – poboljšavaju infrastrukturu, omogućavaju pristup tehnologiji, održavaju kulturno naslijeđe, doprinose različitosti društva i očuvanju životne sredine.

Tallin, Aarhus u Danskoj, Santiago u Čileu, San Antonio u Texasu, Helsinki, Scottsdale u Arizoni, Detroit u Michiganu, Medellin u Kolumbiji, Singapur i Lima – gradovi su koje je National Geographic ocijenio kao najinovativnijim.

 • Tallin kao političko, ekonomsko i kulturno središte Estonije je postao tehnološki centar zemlje. To je država koja je internet proglasila kao osnovnim ljudskim pravom, omogućila online glasanje na izborima i koja je među prvima uspostavila 5G mrežu.

 • Aarhus je Evropska prijestolnica kulture i Evropska regija gastronomije. Prepoznatljiv je po modernim ugostiteljskim objektima, dobroj povezanosti željeznicom, futurističkim bibliotekama i kreativnim hotelima. Cilj je da u ovom gradu do 2030. godine ne postoje karbonske emisije.

 • Santiago je ograničio kretanje motornih vozila u centru. Podstiče prijevoz biciklizmom. Ističe se šarenim pješačkim zonama i hotelima koji dobijaju prestižna arhitektonska priznanja.

 • San Antonio je posebno prepoznatljiv po gastronomiji. Moguće je konzumirati jela iz cijelog svijeta. Ono što pokreće grad su rijeka Walk čije se korito širi i obnovljeni Hemisfair Park.

 • Helsinki je najsigurnije mjesto u svijetu i mjesto u kojem živi najsretnija nacija na svijetu. Trenutno je fokusiran na razvoj autonomnih vozila, te očuvanju životne sredine.

 • Scottsdale se može pohvaliti zaštitom ekosistema, te sa skoro 283 kilometra biciklističke i planinarske staze. Posebno se izdvaja kulturni sadržaj grada.

 • Detroit je nekada bio prepoznatljiv po autoindsutriji. Tu je tradiciju zadržao, ali u skladu sa potrebama 21. vijeka. Doprinosi razvoju samovozećih automobila. Stanovnici i posjetioci ovog američkog grada mogu uživati u bogatom kulturnom sadržaju. Nekadašnja elektrana je pretvorena u mjesto na kojem su smješteni brojni poslovni objekti i gdje se okupljaju brojni ljudi.

 • Medellin je drugi po veličini grad u Kolumbiji koji je posvećen stvaranju novih zelenih površina. Napori su uloženi u modernizaciju javnog prijevoza, naročito u padinskim dijelovima grada.

 • Singapur je metropola u kojoj žive među najsretnijim ljudima na svijetu. Sebe je proglasio “grad-dvorište”. Izvori vode su zaštićeni, kao i kulturno naslijeđe.

 • Lima je peruanska prijestolnica čiji su zaštitni znak kulinarstvo i ekscentričnost. Riječ je o glavnom gradu koji oblikuje druge gradove u regiji. (Radio Sarajevo)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje