Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

NASA: Asteroid Benu prijetnja za zemlju (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nasa planira da lansira sondu koja bi prikupila uzorke kamenja sa asteroida za koji se vjeruje da bi jednog dana mogao da pogodi Zemlju. Asteroid nazvan Benu, može se videti sa Zemlje kada prolazi kroz našu orbitu svakih šest godina.

Beni ima prečnik 500 metara i 2135. godine će proći tačno između Zemlje i Mjeseca.

“Taj prolazak između Zemlje i Mjeseca 2135. godine, će ovaj asteroid potencijalno usmjeriti na putanju ka samoj Zemlji, kasnije u tom vijeku”, izjavio je profesor planetarnih nauka na Univerzitetu Arizona, Dante Laureta.

Profesor Dante je dodao i to da će ovaj asterod vjerovatno izazvati velike posljedice.

Laureta, glavni istraživač NASA-e zadužen za misiju sonde Oziris-Reks na asteroid Benu, koja treba da bude pokrenuta u septembru, rekao je da će sonda mapirati asteroid, pokupiti neke uzorke kamenja i potom se vratiti na Zemlju. On je dodao i to da informacije o veličini asteroida, njegovoj masi i sastavu, mogu da budu ključni podaci za naredne generacije koje će se baviti ovim problemom, piše Independent.

Sonda Oziris-Reks će na asteroid Benu stići 2018. godine i godinu dana će ispitivati geodetski i hemijski sastav asteroida, njegovu mineralogiju i geološku istoriju. Informacije prikupljene tokom posmatranja će pomoći naučnicima da shvate kurs ovog asteroida i kako na njega utiče sunčeva svjetlost.

Očekivani povratak sonde na Zemlju je 2023. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,