Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nalazi se u našem komšiluku i ima samo 30 stanovnika: Predstavljamo vam najmanji grad na svijetu

Preuzmite sliku

Grad Hum, ili samo Hum, najmanji je grad na svijetu, sa samo oko 30 stanovnika. Nalazi se u u Hrvatskoj, u središtu Istre. Cijeli grad se može razgledati za oko pet minuta.

Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum. U historijskim arhivima ime Hum prvi put se spominje 1102. godine.

  • Gradske su zidine zaštitile ovo mjesto od čestih prodora Mletaka i Turaka, piše Slavorum.

    Osim što je poznat kao najmanji grad na svijetu, ponosno nosi ime grada Biska. Biska je vrsta rakije napravljena od imele, čiji recept potiče iz Huma.

  • Svake godine krajem oktobra u ovom gradu održava se sajam rakije u kojem se za titulu najbolje rakije takmiče poznati proizvođači tog alkoholnoh napitka iz cijele Istre.

  • Ipak, ovaj mali grad privlači mnoge turiste. Još uvijek se pitate šta se tamo može vidjeti? Zapravo, dosta toga. Tu je crkva sv. Jeronima iz 12. vijeka, divovske, čak i starije gradske kapije, uklesani kamen sa očuvanim pismom glagoljice, crkveni toranj i slatka mala galerija koja sadrži zbirke starog istarskog kućnog namještaja. (Cdm.me)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,