Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najviša željeznička pruga na svijetu: U voz se pušta dodatni kisik, kako putnicima ne bi pozlilo

Preuzmite sliku

Čak osamdeset posto puta na relaciji između Golmuda i Lhase odvija se na visini od 4000 metara nadmorske visine, zbog čega putnici mogu doživjeti visinsku bolest.

Željeznička pruga Qinghai-Tibet najviša je na svijetu. Pruga je duga 1956 kilometara, a povezuje Xining u kineskoj provinciji Qinghai s Lhasom, glavnim gradom Tibeta.

Najviša tačka u ovom uzbudljivom putovanju jest željeznička stanica Tanggula, koja se izdiže na 5072 metra nadmorske visine, a putnici doživljavaju i prolazak kroz najviši željeznički tunel Fenghuoshan na 4905 metara.

Čak osamdeset posto puta na relaciji između Golmuda i Lhase odvija se na visini od 4000 metara nadmorske visine, zbog čega putnici mogu doživjeti visinsku bolest, prenosi punkufer.hr.

 • Visinska bolest zdravstveni je poremećaj koji nastaje na nadmorskim visinama iznad 2500 metara kao posljedica manjka kisika. Ona uključuje simptome sve od laganih glavobolja i umora preko mučnina do opasnih simptoma poput edema pluća.

  Zbog toga se u kupee voza pušta dodatan kisik kako bi se smanjile mogućnost pojave i posljedice ove bolesti. Vozom se najčešće koristi lokalno stanovništvo koje je aklimatizirano, odnosno naviklo provoditi vrijeme na velikim visinama.

  Najbolji dio putovanja ovom željeznicom nestvarni su prizori koji vas očekuju s druge strane prozora.

 • Željeznička pruga Qinghai-Tibet bit će najviša na svijetu sve dok se ne završi projekt Bilaspur-Leh, koji će povezivati indijsku državu Himachal Pradesh s regijom Ladakh, a unutar koje će se dosezati maksimalna visina od čak 5359 metara.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,