Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najveći shopping centar na svijetu u kojem skoro niko ne kupuje

Preuzmite sliku

Iako je ovaj shopping centar zamišljen kao luksuzni raj za kupovinu, otkako je otvoren 2005. godine, uglavnom zjapi prazan, odnosno zjapi prazno 99 posto njegova kapaciteta…

South China Mall u kineskom gradu Dongguanu smatra se najvećim shopping centrom na svijetu. Tačnije, shopping centrom s najvećom površinom raspoloživih lokala za najam – gotovo 660.000 kvadratnih metara prostora u koje može stati više od 2300 trgovina, prenosi punkufer.hr.

  • Dubai Mall površinom je veći – ima više od milion kvadratnih metara prostora, ali obuhvaća i druge sadržaje poput hotela, zoološkog vrta i tematskog parka.

    Arhitekti su osmislili South China Mall kao mjesto sa sedam međunarodnih zona, a koje oponašaju Amsterdam, Pariz, Rim, Veneciju, Egipat, Karibe i Kaliforniju. Centar uključuje 25 metara visoku repliku Slavoluka pobjede, zvonik bazilike sv. Marka iz Venecije, ali i dva kilometara dug kanal s gondolama. Mislilo se kako će centar svakoga dana privući oko 100.000 posjetilaca.

  • Iako je South China Mall zamišljen kao raj za kupovinu, otkako je otvoren 2005. godine, uglavnom zjapi prazan, odnosno zjapi prazno 99 posto njegova kapaciteta. Zakupljeni su tek poslovni prostori kod glavnog ulaza u centar, a u njima su zapadnjački lanci brze hrane.

    Mnogi vjeruju da je South China Mall loše koncipiran projekt izgrađen na pogrešnom mjestu. Naime, vlasnici Dongguan Sanyuan Yinghui Investment & Development željeli su njime privući bogatu klijentelu iz velikih gradova poput Guangzhoua i Shenzhena, no smjestili su ga u gradu u središnjoj provinciji Guangdong, u kojoj većinu od 8 miliona stanovnika čine migranti s niskim primanjima.

  • Centar je 2015. godine doživio niz renovacija i promjena, a u njemu su se počeli otvarati butici i restorani s pristupačnijim cijenama proizvoda i usluga. Iako u posljednjih pet godina više ljudi posjećuje centar nego ikad ranije, i dalje su njegovi kapaciteti poluprazni. Najposjećeniji sadržaj u centru je kino s 3D platnom. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje