Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplja slika na svijetu je izgubljena?

Preuzmite sliku

Slika Leonarda da Vincija, prodata prošle godine po cijeni od skoro pola milijarde dolara je “izgubljena”, zbog čega ljubitelji umjetnosti mole saudijsko plemstvo da potvrdi njenu lokaciju…

“Salvator Mundi”, remek djelo čuvenog umjetnika nije viđeno u javnosti, otkako ga je Louvre Abu Dhabi kupio, preko saudijskog krunisanog princa, Mohameda bin Salmana.

Sada, sholari i ljubitelji umjetnosti, kao i majstori koji su radili na njenoj restauraciji, izražavaju svoju rastuću zabrinutost zbog lokacije ove slike. Profesor Martin Kemp, koji je pomogao prilikom procesa autentikacije ovog komada umjetnosti prije deset godina, rekao je da niko izvan najužeg kruga arapske hijerarhije ne zna gdje se ova slika nalazi, prenosi Luxlife.rs.

2005. godine, ova slika bila je kupljena za manje od 10.000 dolara tokom aukcije održane u New Orleansu od strane konzorcijuma umjetničkih dilera, uključujući Roberta Simona koji je specijalista za ovo polje. Kada su ga upitali da li ima ideju gdje se ovo pet stotina godina staro umjetničko djelo eventualno nalazi, izrazio je zabrinutost, jer nije dobio nikakve informacije.

Još jedna osoba sa intimnim uvidom u sliku jeste neko ko je zapravo radio na njoj, a ni ona ne zna gdje se slika sada nalazi.

Dianne Dwyer Modestini, internacionalno poznati konzervator umjetničkih djela starih majstora i slika iz devetnaestog vijeka, koja je provela više stotina radnih sati na restauraciji ove slike, zatražila je odgovor od Louvre Abu Dhabi muzeja, čisto kako bi znala da li je ovo ekstremno krhko remek djelo u dobrim rukama.

Kao što vjerovatno znate, na slici možemo vidjeti Isusa u plavoj odori, kako drži kristalnu kuglu i gleda direktno u svog posmatrača. Ova slika je i ranije gubljena u prošlosti, kada su je kolekcionari kupili po smanjenoj cijeni, imajući osjećaj da je u pitanju originalno Da Vincijevo remek djelo. Oni su upravo angažovali Dianne Dwyer i njenog supruga koji su joj povratili staru slavu.

Konzorcijum stručnjaka je 2013.godine potvrdio da je u pitanju originalna slika, kada su je prodali dileru umjetninama, koji je navodno radio ispred ruskog milijardera, Dmitrija Ribolovljeva. Pod dramatičnim i kontroverznim okolnostima, saudijski princ je od njega kupio ovu sliku, samo nekoliko dana prije nego što je objavio otvaranje Louvre Abu Dhabi muzeja.

Slavni Rus je za sliku dao 127.5 miliona dolara, da bi kasnije optužio švajcarskog dilera da mu je previše naplatio. Potom, on je tužio aukcijsku kuću Sotheby’s za najmanje 380 miliona dolara, navodeći da su oni njegovom bivšem dileru umjetnina pomogli da ga prevari.

Salvator Mundi, što u prevodu znači Spasilac svijeta, bila je izložena 2011.godine tokom dramatičnog otkrivanja u Nacionalnoj galeriji Londona, gdje je proglašeno da je ovo prva originalna novootkrivena slika Leonarda da Vincija tokom jednog vijeka.

Nakon toga, slika je trebalo da bude izložena u novom Luvreu u septembru ove godine, ali je skoro objavljeno da se njeno otkrivanje odlaže, što je zabrinulo stručnjake iz polja umjetnosti.

Iz galerije i njene pariske verzije nema nikakvih komentara na ovu temu. Možemo samo reći da se čitav svijet nada da ko god da ima ovu sliku kod sebe vodi računa o njoj, jer je ipak stara pola vijeka i veoma osjetljiva.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje