Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najluđi običaji za Novu godinu!

Preuzmite sliku

Bacanja hljeba o zidove, okupljanje na lokalnom groblju, bacanje namještaja kroz prozor, ovo su samo neki od ludih običaja za Novu godinu širom svijeta!

Najbizarniji je onaj običaj koji praktikuju stanovnici malog sela u centralnom Čileu – za doček Nove godine okupljaju se na lokalnom groblju kako bi odali počasti svojim umrlim srodnicima. Običaj je navodno nastao tako što je jedna porodica provalila na groblje posljednje večeri stare godine kako bi bila pored umrlog oca. Sada se kapije groblja otvaraju u 23 sata, pred Novu godinu, a hiljade stanovnika sa svijećama u rukama dolazi da uz muziku dočeka prvi januar.

Na drugom mjestu najčudnijih rituala je običaj koji se praktikuje među poljoprivrednicima u Rumuniji i koji uključuje pokušaje da se iz domaćih životinja izmami po neka riječ. Ako uspiju, to je loš znak, a ako ni jedna životinja ne progovori, godina pred njima će biti dobra.

A zamislite tek ovo. Bacanje namještaja kroz prozor! Da, dobro ste vidjeli. U jednom dijelu Johanesburga zadaju glavobolje gradskim vlastima, naročito kad običaj praktikuju stanovnici solitera.

Jedan od najluđih običaja dolazi iz Rusije. U Sibiru buše rupe na zaleđenom jezeru Bajkal i rone do dna sa novogodišnjom jelkom u rukama.

(telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje