Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najlakši način za savršeno guljenje kuhanih jaja

Preuzmite sliku

Da ne opečete prste i postanete razdražljivi, donosimo vam jednostavan postupak koji daje najbolje rezultate.

Za savršeno guljenje jaja potrebno je napraviti sljedeće:

Stavite hladna jaja u vruću vodu

Mnogi će reći da je za kuhanje tvrdo kuhanog jaja najbolje staviti hladno jaje u hladnu vodu te čekati da voda zavrije. Ali iskustva korisnika na internetu pokazala su da ćete jaje lakše oguliti ako hladna jaja iz frižidera pažljivo uronite u vruću vodu. Jaje se neće razbiti ako ga budete uranjali u vodu uz pomoć žlice ili kuhače.

Dodajte kašiku sode bikarbone

U vruću vodu dodajte čajnu žličicu sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što pak pomaže opustiti bjelanjke od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuha oko 12 minuta.

Potom izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom guljenju. Ako kuhano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavit ćete proces daljnje termičke obrade te si dodatno olakšati kuhanje. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje