Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najjači udar tornada, najplodniji roditelji: Ginisovi rekordi koje apsolutno niko ne želi da obori

Preuzmite sliku

Mnogi od nas sanjaju o postavljanju svjetskog rekorda, jer ko ne bi želio da bude u nečemu ispred svih.

Ipak, postoje rekordi koji nikada nisu planirani da se dese, a malo ko će ikada poželjeti da ih obori.

Najjači udar tornada bez povrede

Mat Suter je imao devetnaest godina kada se oluja nadvila nad njegov rodni grad Fordland. Dok su naleti vjetra i kiše zasuli prikolicu u kojoj je bio sa bakom i djedom, stajao je na sofi i pokušavao da zatvori prozor obučen samo u donji veš.

Tada je čuo jak udarac.

“Postajalo je sve glasnije i glasnije, kao da 10 vojnih aviona dolazi pravo na nas”, rekao je. Vrata mobilne kućice su eksplodirala, a zidovi i pod su počeli da se pomjeraju. Prikolica je počela da se prevrće, a zidovi da se ruše. Tada je luster udario Sutera u glavu, nokautiravši ga. Mladić se našao zarobljen u vrtlogu.

Bio je to tornado F2 i nosio je Sutera 398,37 metara, dužine četiri fudbalska igrališta. Probudio se u polju, živ i nepovrijeđen, osim male rane na tjemenu. Međutim, Suterov rekordni let nije bez presedana. Godine 1999. beba iz Oklahome preživjela je kada je tornado bacio 30 metara.

Još jedna djevojčica iz Južne Dakote i njen poni ostali su nepovrijeđeni kada ih je tornado odbacio 300 metara 1955. godine.

Najplodniji roditelji

Ginisov rekord za najviše djece rođene od jedne majke pripada ženi ruskog farmera. U životu je rodila 69 beba! Evo njene priče.

Ime joj se ne zna sa sigrnošću, ali je izvjesno da je bila supruga ruskog farmera po imenu Feodor Vasiljev. Neki izvori kažu da se zvala Valentina.

Dakle, gospođa Valentina Vasiljev porađala se 27 puta.

 • Prema podacima lokalnog manastira, koji su poslati vladi u Moskvu, gospođa Vasiljev rodila je između 1725. i 1765. godine 16 pari blizanaca, sedam puta je na svijet donijela trojke, a četiri puta četvorke. To ukupno iznosi 69 beba od kojih je 67 preživjelo rano djetinjstvo, što je samo po sebi zaista nevjerovatno, budući da su stope smrtnosti djece u tom periodu bile visoke.

  Gospođa Vasiljev je provela ukupno 18 godina u trudnoći. Čak i uzimajući u obzir pauze između trudnoća za njegu novorođene djece, tehnički je imala dovoljno vremena za 27 trudnoća. Budući da joj je tendencija ka višeplodnim porođajima genetski određena, ima smisla zašto je imala toliko blizanaca i trojki.

  Ono što komplikuje priču je da se Valentinin suprug na kraju odvojio od nje i djece i oženio drugi put, te da je njegova druga supruga rodila šest pari blizanaca i dva puta trojke. To znači da je Feodor za života imao 87 djece!

  Najduži nos na svijetu

  Mehmet Ozjurek iz Turske vlasnik je najdužeg nosa na svijetu, zbog čega je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda.

  Rekord je oborio još 2010. godine, kada je gostovao u italijanskoj TV emisiji pod nazivom “Lo Show dei Record” kako bi njegov nos izmjerili profesionalci.

  Budući da je nos jedan od rijetkih djelova tijela koji nastavlja da raste sa godinama, kao i uši, velika je vjerovatnoća da će Mehmet tokom novog mjerenja nakon 11 godina oboriti svoj lični rekord.

  Ako je vjerovati izvještajima, Tomas Veders, poznatiji kao Tomas Vedhaus, imao je najveći nos ikada izmjeren. Cirkusant iz Jorkšira koji je živio u 18. vijeku, navodno je imao nos dugačak čak 19 centimetara.

 • Najružnija žena na svijetu

  Julija Pastrana nosi titulu najružnije žene koja je ikada živjela, bila je dio cirkuske postavke sa kojom je obišla Ameriku, Evropu i Rusiju.

  U stvari posrijedi je jedna veoma tužna priča. Na Julijin izgled uticao je rijetki genetski poremećaj. Od rođenja je patila od kongenitalne hipertrihoze zbog koje joj je cijelo tijelo bilo prekriveno gustim dlakama. Patila je i od gingivalne hiperplazije zbog koje su joj usne i desni bili zadebljani.

  Međutim, ni jedna od tih bolesti nije joj dijagnostikovana za života. Bila je udata za Teodora Lenta, koji je oženio kako bi profitirao na njenim deformitetima. 1859. godine Pastrana je ostala trudna, ali je i njen sin naslijedio hipertrihozu. Dijete je umrlo samo 35 sati nakon porođaja, a ona je umrla pet dana kasnije. Imala je samo 26 godina.

 • Zbog toga je godinama eksploatisana u sklopu putujuće izložbe, a čak i kada je preminula njeno tijelo je izlagano svuda po svijetu. Njen muž i menadžer Teodor Lent predstavljao je kao “ženu medvjeda” i ljudima naplaćivao ulaznice da bi je vidjeli.

  Tijelo Julije Pastrane, žene koju su zbog toga što joj je tijelo bilo prekriveno dlakom prozvali najružnijom ženom na svijetu, nakon 153 godine vraćeno je u njenu domovinu – Meksiko. (ATV)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,