Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najhladniji grad na svijetu: Temperature se spuštaju 50 stepeni ispod nule

Preuzmite sliku

Negostoljubivi Jakutsk, glavni grad ruske republike Jakutije u sjeveroistočnom Sibiru toliko je hladan da je teško za povjerovati kako netko ondje dobrovoljno živi.

Temperature koje se spuštaju 50 stepeni Celzija ispod nule Jakutsku su donijele titulu najhladnijeg većeg grada na svijetu.

U gradu koji se nalazi otprilike 450 km južno od Arktičkog kruga tlo je hladno čak i tokom ljeta, kada se temperature mogu dići do 30 stepeni ili više. Zbog suhog zraka i vjetra može se činiti kako se nalazite u pustinji, ali tlo se nikada ne odmrzava. Cijeli grad je izgrađen na permafrostu. Ljeti je Jakutsk pun komaraca, između ostalog, zato i što leži na rijeci – Leni.

No posjet najhladnijem gradu na svijetu zimi je prava avantura, u što se uvjerio i Ruhi Cenet, koji ga je nazvao „ledenim paklom“. Sa svojom suputnicom Sumeyrom Cenet, Ruhi je sletio na temperaturu od minus 47 stepeni Celzija, a bolna hladnoća ih nije spriječila od nauma da provedu sat vremena u šetnji zaleđenim ulicama. Čim su izašli iz aviona počeli su kašljati i primijetili kako im je teško disati. Taksist koji ih je vozio do hotela upozorio je da samo 15 minuta na tako niskoj temperaturi može izazvati brojne tegobe, poput opasnih ozeblina.

 • Kako bi se zaštitili od hladnoće, stanovnici Jakutska nemaju samo jedna, nego nerijetko i troja izlaznih vrata od zgrade, kao i tepihe na vanjskim stepeništima jer su ulice smrznute i skliske. Auti su obučeni u zaštitne materijale tako da im samo auspusi vire van – i nerijetko rade satima, bez obzira na to što nikoga nema unutra, kako bi se mogli ponovno upaliti.

  Kad je vani opaki minus malo ko se zadržava na ulicama dulje od deset minuta. Trebaju li hodati duže od toga, ljudi skrenu u banku ili trgovine kako bi se zagrijali i nastavili dalje.

  „Nakon nekog vremena osjećate se kao da hodate kroz vatru“, zaključili su avanturisti koji su se vrlo brzo požalili na umor i osjećaj kao da im tijelo probadaju igle.

  Naučili su da nije pametno skidati rukavice na hladnoći jer ruke strašno bole čak i nakon tako malo vremena na hladnoći. Sumeyra je doznala da ju desetak minuta dulje na minusu moglo stajati i prstiju, ali srećom je na kraju sve dobro prošlo. Kako izgleda šetnja u najhladnijem gradu na svijetu pogledajte u videu. (punkufer.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,