Četvrtak, 6. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na današnji dan: Napravljena američka zastava, prikazan crtani film “Bambi”

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1775. –  Osnovana je Američka kopnena vojska (US Army). Oformljena je zbog potreba Američkog rata za nezavisnost, a po završetku dugogodišnje revolucionarne borbe Kongres ju nije raspustio nego proglasio službenom vojskom SAD-a.

1777.- Službeno se počela koristiti prepoznatljiva zastava SAD-a sa zvijezdama i crveno-bijelim crtama. Broj bijelih zvjezdica na tamno-plavoj podlozi otada simbolizira broj saveznih država, dok vodoravne crte predstavljaju 13 početnih kolonija.

1841. – U kanadskom gradu Ontariju sazvan prvi Parlament te zemlje.

1864. – Rođen je psihijatar Alois Alzheimer. On je zaslužan za prvi opis demencije, bolesti koja je kasnije dobila njegovo ime. Preminuo je 19. decembra 1915. godine.

1868. – Rođen je naučnik Karl Landsteiner. Poznat je po  razvoju modernog sistema klasifikacije krvnih grupa prema prepoznavanju prisutnosti aglutinina u krvi. Za svoj rad 1930. godine dobio je Nobelovu nagradu. Preminuo je 26. juna 1943. godine.

1900. – Havaji su službeno pripojeni američkom teritoriju. Unatoč velikoj želji Washingtona da otočje postane i nova savezna država, Havaji su zadržali autonomnu upravu narednih 60 godina.

1928. – Rođen je revolucionar Ernesto Che Guevara. Preminuo je 9. oktobra 1967. godine.

1940. – Voz s političkim zatvorenicima krenuo je prema nekadašnjoj kasarni poljske vojske na jugu okupirane Poljske. To je bio prvi konvoj zatočenika za logor smrti Auschwitz.

1942.- Walt Disney je izdao crtani film “Bambi”. Animirani film nastao je prema istoimenom romanu pisca Felixa Saltena i jedan je od rijetkih radova Walt Disneyja u kojem nema traga ljudskom postojanju.

1953. – Elvis Presley je završio srednju školu Humes u Memphisu. Zanimljivo je da mu je učiteljica muzičke kulture redovito zaključivala niske ocjene iz pjevanja uz komentare da “nije talentiran za muziku”. Preminuo je 16. augusta 1977. godine.

1969. – Rođena je teniserka Steffi Graf.

1973. – Zbog požara koji je izbio krajem 19. stoljeća srušila se Travnička sahat kula u Gornjoj čaršiji.

2014.- Reprezentacija Kostarike iznenadila na SP održanom u Brazilu, kada je rezultatom 3-1 pobijedila reprezentaciju Urugvaja. Urugvaj je smatran jednom od najjačih reprezentacija, a Kostarika jednom od najslabijih reprezentacija na tom takmičenju 2014. godine. (Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,