Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na aukciji možete kupiti komadić Marsa ili zvjezdanu prašinu

Preuzmite sliku

Aukcijska kuća Christie's danas 9. februara pokrenula je aukciju meteorita te komadića s Mjeseca i Marsa, pa to može biti prilika za kupovinu poklona za Valentinovo, ako imate novca. Aukcija traje do 23. februara…

Christie's od 9. februara prodaje 72 meteorita online. Riječ je o čvrstim krhotinama s nebeskih tijela poput kometa i asteroida koji na Zemlju dolaze kao zvijezde padalice, nakon što nekako prežive putovanje kroz atmosferu.

– Težina svakog poznatog meteorita manja je od svjetske godišnje proizvodnje zlata, a ova prodaja nudi spektakularne primjerke za kolekcionare, koji su dostupni po cijeni od nekoliko stotina do nekoliko stotina hiljada dolara – piše na stranici aukcijske kuće, prenosi 24sata.hr.

 • U kolekciju je uključen meteorit koji sadrži 7 milijardi godina staru prašinu, kao i svemirski dragulji umotani u  željezo. Tu je i četvrti po veličini komadić Mjeseca koji imamo na zemlji, kao i veliki komad stijene s Marsa, vrijedan oko 30.000 do 50.000 dolara, koji u sebi sadrži ‘zarobljene’ mjehuriće planetarne atmosfere.

  Prema aukcijskoj kući Christie's, danas na svijetu postoji desetak uzoraka s Mjeseca i Marsa, te još desetak onih koji su smješteni u poznatim muzejima širom svijeta.

  – Svako ima na umu sliku kako bi trebao izgledati meteorit,  izvanzemaljsko tijelo zagrijano trenjem dok probija Zemljinu atmosferu – kaže James Hyslop, voditelj nauka i prirodoslovlja za Christie's.

 • – Rijetko koji objekti prežive ovaj ‘vatreni’ silazak na zemlju, a da izgledaju ovako kao što izgledaju ovi. Čudo je gledati ih i čast mi je što mi je povjerena njihova prodaja – kaže Hyslop.

  Jedan predmet iz kolekcije nikada nije pao na tlo. Naime, jedan mladić u Maroku je pronašao meteorit u granama drveta, samo dan nakon meteorskog pljuska. Njegova je vrijednost između 15.000 i 25.000 dolara. Također, na aukciji je i komad iz najvećeg meteoritskog pljuska u Odesi u Teksasu, za koji se očekuje da će postići cijenu između 40.000 i 60.000 kuna.

  – Ako je ikada postojalo vrijeme koje nas može zaprepastiti beskonačnošću noćnog neba, to je upravo vrijeme u kojem mi živimo, a ako želite dodatno nadahnuće – dodirnite meteorit rekao je kustos zbirke aukcijske kuće Darryl Pitt.

 • Jedan od vrhunskih primjeraka aukcije bit će 16-kilogramski ‘visoko estetski orijentisani kameni meteorit‘, koji se procjenjuje na 50.000 do 80.000 američkih dolara.

  – Za razliku od 99 posto svih ostalih meteorita, ovaj se meteorit nije srušio ili okrenuo dok je zaranjao na Zemlju, već je tokom cijelog spuštanja zadržao stabilnu orijentaciju. Površina koja je bila okrenuta prema Zemlji prikazuje oznake leta koje daju specifičan izgled ovom vanzemaljskom aerodinamičnom obliku – ističe Pitt.

  Meteoriti koji su na prodaju pronađeni su po cijelom svijetu, od Sahare do Čilea i Rusije.

  Aukcija pod nazivom ‘Duboki uticaj: Marsovski, Lunarni i drugi rijetki meteoriti’ traje do 23. februara, a zainteresovani kupci iz New Yorka mogu ih i lično vidjeti, po dogovoru.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje