Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

“Muzički autoput” izluđuje mještane holandskog sela (VIDEO)

Ukoliko se vozite holandskim autoputem koji prolazi pored sela Jelsum, nemojte se iznenaditi ako čujete da cesta svira melodiju…

Novitet, osmišljen kao način da se putovanje kroz monotonu ravnicu učini življim tako što su na put postavljeni poprečni pragovi, sve više izaziva protivljenje mještana koji kažu da ih konstantno odzvanjanje iste melodije izluđuje.

Melodija nastaje kada točkovi pređu preko pragova izazivajući taktilne vibracije. Kada se vozilo kreće dozvoljenom brzinom od 60 km/h – put bespreskorno svira himnu pokrajine Frizije – sjevernog regiona Holandije koji ima poseban jezik i kulturu.

Međutim, melodija je glasna i s obzirom na to da zvuk putuje kroz vazduh lokalni stanovnici kažu da je muzički put stvorio beskrajnu kakofoniju koja ih drži budnima po cijelu noć.

“Nedavno su taksisti vozili od Leuvardena do Stiensa i nazad nastojeći da pređu preko pragova što je brže moguće, tako da smo cijele noći slušali ubrzanu himnu”, rekla je mještanka Jelsuma, Ria Jansma.

Vlasti Frizije su pristale da uklone pragove kasnije ove sedmice, objavio je lokalni list Leuvarder Kurant. (natonalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje