Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Mrtva šuma” otkrivena nakon nevremena: Jeziv prizor koji oslikava stvarnu snagu prirode

Preuzmite sliku

Prizor je posebno fascinantan kada se more povuče, ostavivši za sobom stotinjak panjeva koji „mrtvo“ stoje i ispraćaju ga u suton…

Zašto šume nekad znaju biti sablasne i poslužiti kao savršene kulise za horor radnje, možda najbolje potvrđuje i „šuma duhova Neskowin“. Nije riječ o klasičnoj šumi – ovdje nećete naći krošnje ni zelenilo. Štaviše, moglo bi se ovo nazvati grobljem nekadašnje šume, prenosi punkufer.hr.

  • Na plaži američke savezne države Oregon, nedaleko od grada Portlanda na sjeverozapadu zemlje, nalaze se ostaci nekadašnje stare šume smreke. Procjenjuje se kako su panjevi koji ovdje vire iz pijeska stari i po 2 hiljade godina, a otkriveni su nakon oluja koje su ovdje harale 1997. i 1998. godine, razotkrivši ovo čudo skriveno ispod pijeska.

  • Za „smrt“ stare šume krive su prirodne katastrofe, procjenjuju naučnici. Vjeruje se kako su ih poharali tsunamiji ili zemljotresi, no ostalo je njihovo korijenje duboko ispod zemlje. Ostaci drveća prekriveni su mahovinom, a naići ćete i na pokojeg račića koji odmara ovdje na suncu.

  • Prizor je posebno fascinantan kada se more povuče, ostavivši za sobom stotinjak panjeva koji „mrtvo“ stoje i ispraćaju ga u suton. Stoga, ako želite uživati u njemu, preporučuje se da ga posjetite ljeti. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: ,