Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladić iz Trebinja uprkos invalidnosti piše, pjeva, vozi i izvodi akrobacije

Preuzmite sliku

Iako nije neko ko se bavi javnim poslom, u Trebinju svi sugrađani poznaju Marka Spajića, mladića koji se od rođenja hrabro bori s teškom bolešću hemofilijom, te uprkos invaliditetu i stalnoj opasnosti koji je izložen za slučaj povrede, s velikim optimizmom korača kroz život, dosežući upornošću i vedrim duhom nešto što drugi neće i ne mogu.

Iako sa štakom u ruci Marko izvodi akrobacije, bez problema vozi automobil, te je čak jedno vrijeme bio zaposlen i kao taksista. Danas radi u taksi firmi u rodnom gradu kao dispečer, a u slobodno vrijeme snima video klipove koje objavljuje na You Tube-u i Instagramu. Uglavnom je riječ o satiričnim performansima, koji su popularni u bh. stanovništvu.

  • “Pravio sam u prošlosti suvenire koje sam prodavao, a kasnije sam počeo objavljivati na platformama Youtube i Instagram. Na kraju sam napisao pjesmu o mom životu koju sam snimio i koja je dostupna na internetu“, kazao je Marko u razgovoru za Anadolu Agency. Svojom pjesmom želio je, kaže, ohrabriti sve koji boluju od bilo koje bolesti i poručiti im da se nikada ne treba predati.

    “Bolest nije kraj. Ne treba i ne smije se odustati, nikada se predati i samo gurati prema naprijed“, navodi Spajić, te je dodao kako izlazi na kraj sa hemofilijom, te kako se ova bolest manifestuje kod mladih ljudi:

  • “To je rijetka bolest, odnosno poremećaj zgrušavanja krvi. Manifestuje se između ostalog na način da je nemoguće zaustaviti krv za slučaj povredu poput recimo posjekotine ili rane, sve dok ne primim ‘faktor’ neophodan za to. Taj faktor je skup, i u Bosni i Hercegovini ga je u prošlosti bilo teško nabaviti. Ta nestašica nažalost, dovela me do deformiteta zglobova i stvorila invalidnost. U Trebinju sam jedini oboljeli od ove bolesti.“

    Na sreću od nedavno mnogo lakše dolazi do lijeka, pa je i njegov život mirniji i sa mnogo manje stresa

  • “Država nam je prije nekoliko godina riješila problem sa faktorom. Dobijamo mjesečnu dozu koja je za mene dovoljna. Ranije sam izbjegavao trčanje, igru i uzimanje noža, ali sam danas aktivniji, istina istovremeno i jako oprezan“, ističe Marko. Uz podršku Udruženja oboljelih od hemofilije, Produkcijske kuće Komitet, KSC-a Vogošća, OŠ “Mirsad Prnjavorac” i Crvenog križa FBiH Marko je snimio profesionalni muzički spot za svoju pjesmu “Nikad neću stat“. Iako pjesma opisuje njegov život i borbu sa hemofilijom, u njoj se mogu pronaći svi – i zdravi, i bolesni. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje