Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mjesta na planeti gdje je strogo zabranjeno fotografisati

Preuzmite sliku

Ukoliko se odlučite “okinuti” koju fotografiju na nekim od ovih mjesta možete biti gadno novčano kažnjeni ili čak završiti iza rešetaka.

Na nekim drugim, vjerojatno ćete samo proći uz bujicu uvreda, ali u svakom slučaju, nastojte ne vaditi fotoaparat i ne pravite se pametni kad ih posjetite.

Amsterdam

U glavnom gradu Nizozemske, grijeh je slikati u Crvenoj četvrti, koja je najpoznatija po mnogobrojnim bordelima. Njihovi vlasnici preziru slikanje prostitutki u izlogu, tako da ako se odlučite na fotografiranje, a slučajno vas neko ulovi, budite spremni da će vam razbiti fotoaparat, a u gorem slučaju, možda i vas.

Južna Koreja

Zemlja u kojoj su “paparazzi” posve drukčiji, s obzirom da je zabranjeno slikati žene (u bilo kojem javnom prostoru) bez njihova pristanka. Kršenje ovog pravila može se protumačiti kao seksualno agresivno ponašanje te može rezultirati novčanom kaznom. U najgoroj varijanti, možete biti kažnjeni i zatvorskom kaznom u trajanju do 5 godina.

Sjedininjene Američke Države

U zemlji “hrabrih i slobodnih” nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Ameri su najosjetljiviji na slikanje privatnog vlasništva (prvenstveno se misli na nekretnine), tako da bi bilo dobro dobiti dozvolu vlasnika prije nego se odlučite na slikanje. Najvažnije od svega je da, poštujete znakove zabrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Slikanje zabranjenih stvari smjestit će vas u zatvor do 3 mjeseca. Na mnogim lokacijama zabranjeno je koristiti kamere, a uz to neka vam na pamet ne pada ni slikati zgrade vlade, mostove i palače šeika. Zabrana slikanja palača, čak je propisana i zakonom.

Sjeverna Koreja

Vrlo jednostavno – bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ali, ako ste se već odlučili na posjet sjevernijoj od dviju Koreja, budite spremni poštivati pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole, jer bi u protivnom mogli snositi vrlo neugodne sankcije.

Engleska

Fotografirati za svoj užitak možete što god vas je volja, ali ukoliko želite opaliti koju fotku u komercijalne svrhe, za to morate dobiti posebnu dozvolu. Primjerice, trg Trafalgar i Parlament za komercijalne svrhe jedino možete fotografirati uz dozvolu londonskog gradonačelnika.

Japan

U Zemlji Izlazećeg Sunca zabranjeno je fotografiranje određenih hramova i Budinih kipova. U nekima zabrana važi samo manji dio godine, dok je u drugima zabrana permanenta, stoga, čitajte natpise i ne upadajte u nevolje.

Alžir

Prilično konzervativna zemlja, naročito njen južni dio. Slikati možete jedino uz dozvolu, dok za fotografiranje žena morate tražiti dozvolu njihovih muževa ili očeva. Također, najstrože je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata, piše Dnevnik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje