Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mislite da je 2020. užasna? Historičar s Harvarda otkrio koja je najgora godina ikad

Preuzmite sliku

2020. je zaista grozna godina pa je teško zamjeriti ikome ko misli da je ovo najgora godina ikad, ali historičar s Harvarda Michael McCormick se ne bi složio s tim.

On je u intervjuu 2018. godine utvrdio da je najgora godina za čovječanstvo bila davna 536. 

“Bio je to početak najgoreg perioda za čovječanstvo, ako ne i najgora godina”, rekao je za Science Magazine. 

Misteriozna magla i 18 mjeseci tame

Te je godine misteriozna magla (za koju se danas zna da je posljedica erupcije vulkana) prekrila Evropu, Bliski istok i dijelove Azije, nakon čega je uslijedilo 18 mjeseci tame. 

“Sunce je bilo bez sjaja, cijelu je godinu svijetlilo mutno, poput mjeseca”, zabilježio je bizantinski historičar iz tog vremena, Prokopije.

Tog ljeta temperatura je varirala između 1,5 i 2,5 stepena Celzijusa čime je započelo najhladnije razdoblje u posljednjih 2300 godina. U Kini je padao snijeg zbog čega su propali usjevi, te su ljudi gladovali. 

 • Pandemija koja je pobila pola čovječanstva

  Sljedećih godina se počela pogoršavati situacija. 541. se u rimskoj luci u Egiptu pojavila kuga koja se počela brzo širiti. Kuga je pokosila između jedne trećine i jedne polovine stanovništva istočnog Rimskog Carstva što je, navodi McCormick, ubrzalo njegov pad.

  Kuga se proširila cijelim Mediteranom, Evropom i Bliskim Istokom. Ovo je, inače, bila prva pandemija kuge u historiji, a nazvana je i Justinijanovom kugom, prema bizantskom vladaru Justinijanu koji je i sam obolio od nje. Neki je historičari smatraju jednom od najgorih pandemija ikad, te se navodi da je ubila oko 100 miliona ljudi, odnosno pola svjetske populacije u to vrijeme. 

  Historičari su dugo nagađali o porijeklu magle koja se pojavila 536., a prije dvije godine, naučnici su analizom leda s jednog švicarskog glečera ustanovili da je te godine eruptirao vulkan na Islandu, a njegov se pepeo proširio sjevernom hemisferom.

  Uslijedile su još dvije erupcije – 540. i 547. Nakon toga je došla kuga koja je prouzrokovala ekonomski kolaps u Evropi koji je potrajao sve do 640. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,