Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milionski novčić koji “slavi” jedan od najpoznatijih atentata u istoriji čovječanstva

Preuzmite sliku

Jedan od ta tri rimska novčića stara 2000 godina nedavno je prodan na online aukciji Roma Numismatics u Londonu za rekordnih, 3,59 miliona eura.

Atentat na Gaja Julija Cezara zbio se 15. marta 44. godine prije Krista u Pompejevom pozorištu u Rimu.

Desetak urotnika na čelu s Markom Junijem Brutom poznatiji po imenu Liberatores (Osloboditelji) noževima su na smrt izboli poznatog rimskog vladara što je prouzročilo seriju građanskih ratova, ali i uspostavu Rimskog Carstva pod upravom Oktavijana Augusta.

Do današnjih dana ovaj je događaj upisan u udžbenike kao jedan od najpoznatijih atentata u istoriji. Ne čudi stoga što je taj događaj poslužio kao nadahnuće za brojna umjetnička djela, a jedna je i od tema Shakespearove tragedije Julije Cezar.

  • Atentat na Cezara nadahnuo je i izradu tri zlatna novčića koji na prednjoj strani prikazuju lik Bruta, prenosi punkufer.hr.

    Jedan od ta tri rimska novčića stara 2000 godina nedavno je prodan na online aukciji Roma Numismatics u Londonu za rekordnih, 3,59 miliona eura. To je šest puta veći iznos od traženih 554.000 eura.

    Novčić u savršenom stanju je prije aukcije bio dio privatne kolekcije evropskog kolekcionara koji je želio ostati anoniman. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,