Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Meksičke planine, mjesto gdje kraljevski leptiri prekrivaju 40 hiljada kvadratnih metara (FOTO)

Preuzmite sliku

Jedan od najlepših prirodnih fenomena predstavlja migracija kraljevskih leptira koji se, nakon pređenih 5.000 kilometara iz Sjedinjenih Američkih Država, zasluženo odmaraju u planinama zapadno od Mexico Cityja.

Populacija kraljevskih leptira je u proteklim godinama bilježila ozbiljan pad, ali zahvaljujući naporima meksičke, kanadske i američke vlade, ovi insekti prave veliki povratak.

Narandžasto-crna stvorenja putuju iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade provodeći zime na planinama zapadno od Mexico Cityja, gdje su ih biolozi prebrojali.

Njihova navika okupljanja u velikim skupinama znači da se broje prema površini koju zauzimaju umjesto individualno.

Broj kraljevskih leptira koji pređu put od 5.000 kilometara počeo je da se povećava 2014. godine nakon ozbiljnog pada prethodne decenije, a posljednje zimske migracije su pokazale da broj leptira i dalje raste.

Prošlog decembra, leptiri su prekrili površinu od 40.468 kvadratnih metara, u poređenju sa 11.331 kvadratnih metara 2014. godine i 6.717 kvadratnih metara 2013. godine.

„Sada više nego ikada, Mexico, Sjedinjene Američke Države i Kanada bi trebalo da povećaju svoje napore u cilju očuvanja, zaštite i obnavljanja staništa kraljevskih leptira uz njihovu migracionu rutu“, rekao je Omar Vidal, direktor Svjetskog fonda za zaštitu divljih životinja u Mexicu.

Sjedinjene Američke Države rade na tome da obnove mlječiku (Asclepias L.), biljku koja je ključna za migraciju leptira (koriste je kao hranu i da polažu jaja) na oko 1.160 kvadratnih milja u roku od 5 godina, sadnjom i određivanjem područja bez pesticida.

Takođe se radi na smanjivanju bespravnih sječa u oblasti koju leptiri zovu domom, kao i drveća koje je krucijalna zaštita kraljevskih leptira od vremenskih prilika. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje