Četvrtak, 16. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

“Ludilo u klubu, ko karijes na zubu”: Šta je pisac htio reči?

Tekstopisci danas sve manje vode računa o rimi, a o smislu tekstova često i ne razmišljaju.

Srbijanski Blic je objavio neke od najbizarnijih stihova na repertoaru nekolicine poznatijih balkanskih zabavljačica te je na ironičan način pokušao proniknuti u njihovo dublje značenje.

Nataša Bekvalac
Riječi pjesme

“Šizofrenija”: Kad je bila kiša bio si u kući, nervozan od sve te vlage, sve si luđi, u toj sobi ljubili i svađali, riječima i stvarima se gađali. Šizofrenija još na mojoj je adresi, mada više ne znam gdje si, šizofrenija.

Što je pisac htio reći: Što se dogodi kada soba prokišnjava

Vremenske prilike mogu nepovoljno utjecati na emotivnu vezu, posebno ako izolacija stana nije izvedena kvalitetno. Još ako pored kiše padne i neka teška riječ, raskid dovodi do šizofrenije.

Goga Sekulić
Riječi pjesme

‘Bomba’: Bomba sigurno noćas na tebe pada. Bomba, srušit ću tako pola grada. Bomba, neću da trpim tvoje laži. Bomba, samo mi njeno ime ne kaži. Bomba noćas se traži.

Što je pisac htio reći: Prevarena žena se osvećuje

Prevarena žena je opasnost. Zaslijepljena bijesom, ona na sve načine želi povrijediti subjekt koji je izdao njezine nježne osjećaje. U trenutku smanjene uračunljivosti ona traži bombu.

Severina
Riječi pjesme

‘Da nisi možda gay’: Kod tebe, kod mene idemo, svejedno je. Šta ti nije tu okej, da nisi možda gay? Kako ćemo, lako ćemo, ne brini se ništa. Tebe veže sila teže, ja na oblaku.

Što je pisac htio reći: Čim je odbije, odmah je gay

U 21. stoljeću normalno je da žena preuzme inicijativu i stavi muškarcu do znanja da joj se sviđa. Ukoliko on to ne shvaća, ona ga pita za seksualnu orijentaciju, uz prijedlog da odu do nje.

Ana Nikolić
Riječi pjesme

‘Zla Barbika’: Ludilo u klubu, ko karijes na zubu lijepiš se za mene. Kažem nemoj sa mnom, mnogi plaču za mnom. Nađi sebi bolju, ko me ljubi, ljubi nevolju. Ja sam zla Barbika, srce mi je plastika.

Što je pisac htio reći: Ljubav je kao zubobolja

Ana poručuje udvaraču da zaboravi na ljubav na prvi pogled, jer je ona lijepa i samostalna žena koja ne vjeruje u emocije. Srce joj je plastika, to jest, srce joj je od kamena i teško ju je preboljeti.

Milena Ćeranić
Riječi pjesme

‘Zbog tebe mi prijete’: Zbog tebe mi prijete i otac i brat, piće i tablete i deseti sprat. Ne idi na moje oči sa njom, vene ću pred svijetom rezati žiletom.

Što je pisac htio reći: Bježi od oženjenog dok nije kasno

Potresna lirika ukazuje na pogubnost veze s oženjenim. Ženi je i porodica okrenula leđa, prijetnje lete sa svih strana, a ona se želi ubiti. Umjesto da energiju usmjeri prema rješenju problema, raskidu, ona se dvoumi između tableta i žileta.

Mia Borisavljević
Riječi pjesme

‘Grom u koprive’: Ko je ovdje prvi, ko je vrele krvi? Ko je pravi tatin sin? Ko je strah i trepet? Čuva ga njih devet, koga ću to noćas ja da uhvatim?

Što je pisac htio reći: Uhvati tatinog sina

Mia je u ovoj pjesmi bacila oko na sina nekog biznismena s kojim nema šale. Ali ona ne sumnja u svoje sposobnosti i sigurna je da će ga uhvatiti.

Sandra Afrika
Riječi pjesme

‘Bye bye’: Da bit će ostavljena, to su tvoje priče, kraj tebe se osjećam ko duboko jadniče. Il‘ cijelom svijetu priznaj ko si meni ili đavo nek te nosi. Baj, baj, baj što zbog tebe moju ljepotu kriju zidovi. Ona sija ko Madona što je pred svima šetaš ti.

Što je pisac htio reći: Šta je to ‘jadniče’?

Bilo je teško proniknuti u suštinu i značenje ove pjesme. Jednostavnim jezikom, Sandra od svog voljenog traži da ostavi djevojku i bude samo s njom. Zato što on šara, Sandra se osjeća loše (duboko jadniče) i pati što je njegova djevojka ljepotica. S obzirom na to da joj je loše od toga što ona truhne a misli da to ne zaslužuje, ostavlja ga…

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje