Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lobanja tiranosaurusa na aukciji, mogla bi se prodati za 15 miliona dolara

Preuzmite sliku

Fosil lobanje tiranosaurusa rexa, otkriven u američkoj saveznoj državi Južnoj Dakoti, bi mogao biti prodan za 15 miliona dolara ili više na aukciji na njujorškom Sotheby'su, prenosi anadolu Agency (AA).

Fosil lobanje Maksimusa, težak 91 kilogram, 9. decembra će prodati vlasnik koji želi da ostane anoniman, saopštila je aukcijska kuća.

Lobanja je iskopana 2020. i 2021. u okrugu Harding u Južnoj Dakoti, gdje su pronađeni i drugi fosili tiranosaurusa.

Cassandra Hatton, globalna šefica aukcijske kuće Sotheby's zadužena za nauku i popularnu kulturu je to područje nazvala “svjetskom prijestolnicom T-rexova”.

Većina ostataka ovog tiranosaurusa je vremenom uništena erozijom, ali stručnjaci iz Sotheby'sa navode da je lobanja glavno otkriće.

Fosil visine dva metra star je oko 76 miliona godina i još uvijek ima većinu vanjskih kostiju lobanje i brojne zube, rekli su stručnjaci iz Sotheby'sa.

Hatton je izjavila da su na lobanji otkrivene dvije velike rupe, za koje se vjeruje da su posljedica borbe s drugim tiranosaurusom.

Međutim, kako je kazala, ovaj primjerak vjerovatno neće biti poslan u istraživačku instituciju, već će biti “ultimativni trofej” smješten u nečijem domu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,