Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Legendarni WD-40: Znate li kako je nastao najpoznatiji sprej na svijetu?!

Preuzmite sliku

Sprej je razvijen na ideju američkog proizvođača aviona i raketa Convaira kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas.

Kratica WD je skraćenica od Water Displacement ili, najjednostavnije, uklanjač vode. Brojka 40 oznaka je za formulu, odnosno 40. (i uspješan) pokušaj da se kreira formula. Spojite jedno i drugo i dobili ste WD-40, najpoznatiji sprej na svijetu, ključni sastojak svake majstorske garaže i kućnog pribora s alatom i priručnim sredstvima. Koliko puta ste zimi našpricali zaleđene bravice ili se tim istim WD-40 borili protiv korozije na dijelovima vašeg vozila?!

Formulu je kreirao Iver Norman Lawson 1953. godine za kompaniju Rocket Chemical Company (kasnije WD-40 Company), a ona nikad nije patentirana. No, niko nije proniknuo njezinu tajnu, sve do danas. Nagađa se da se sprej temelji na ugljikovodicima, a spominje se čak i riblje u ulje u određenoj dozi.

Lawson je svoju formulu prodao Rocket Chemical Company za samo 500 dolara, a predsjednik kompanije Norman Larsen je potom odlučio da će taj proizvod pakirati u obliku spreja u prepoznatljive limene kantice.

Sprej je razvijen na ideju američkog proizvođača aviona i rakete Convaira kako bi se od hrđe zaštitili interkontinentalni balistički projektili Atlas. Ubrzo je WD-40 pronašao mnogo širu primjenu pa su ga avio kompanije United i Delta počele koristiti kao sredstvo za podmazivanje pokretnih i fiksnih dijelova aviona DC-8 i Boeing 720s. Veliku baru prešao je šezdesetih, a počeli su ga primjenjivati poljoprivrednici u zaštiti svojih strojeva. Sve nakon toga je samo priča o uspjehu.(revijahak.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,