Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kralj sitniša: Kinez magnetom skuplja novčiće po ulici!

aibao chang
Preuzmite sliku

– Dnevno nađem i do 600 izgubljenih kovanica, a godišnje zaradim i do 5000 dolara – kaže Aibao Cheng, koji svoje dane provodi krstarenjem gradom u potrazi za novčićima koji su ljudima ispadali po ulicama, odvodima, i javnim toaletima.

aibao changLjudi pronalaze sitniš na ulici svakoga dana, ali rijetki su oni koji su u stanju da od toga naprave biznis od koga mogu da žive. Možda ne kao bubreg u loju, ali da bez obzira na to – žive.

Uz pomoć moćnog ručno rađenog magneta, jedan Kinez iz Nankinga, “južne prestonice” najmoćnije azijske sile, sada veći dio svoga dana potroši na krstarenje gradom u potrazi za sitnišom koji ispada ljudima i najčešće skupi toliko para da može bez problema da pregura sutrašnji dan.

Na ovaj posao je nabasao sasvim slučajno, kaže Aibao Cheng.

– Jednoga dana mi je ispala vrijedna poljoprivredna alatka u rijeku, i palo mi je na pamet da bih mogao da zakačim nekoliko magneta sa pokvarenog radija na dugačku metalnu šipku, pa da istu gurnem u rijeku. Kada sam na površinu poslije samo nekoliko minuta izvukao pregršt kovanica, pomislio sam, šta bi tek mogao da uradim sa moćnijim magnetom – prisjeća se ovaj snalažljivi čovjek.

Premda nije uspio da na površinu izvuče svoju izgubljenu alatku, bio je toliko impresioniran svojim otkrićem da je otperjao put megalopolisa Šangaja, kako bi kupio nekoliko snažnijih magneta.

Iako ih je platio “paprenih” 80 američkih dolara, to se i te kako isplatilo.

– Dnevno nađem i do 600 izgubljenih kovanica, a godišnje zaradim i do 5000 dolara – kaže Cheng o svom nevjerovatnom poslu, kome je sada potpuno posvećen pošto je sa prethodnog dao otkaz, prenosi Telegraf.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: