Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koristite tu skraćenicu cijeli život, a znate li šta ‘WC’ zapravo znači?

Preuzmite sliku

U 19. vijeku riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne potrebe bile povezivane s korištenjem toaleta, te se skraćenica ‘WC’ smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja.

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali šta ‘WC’ zapravo znači, uprkos tome što su ta slova vidjeli bezbroj puta dok su odlazili u istu tu prostoriju, kako bi obavili nuždu.

Velike su šanse da ste, ako ste ikad morali koristiti WC dok ste bili vani na javnom mjestu, vidjeli ta dva slova na vratima, ali možda niste previše razmišljali o tome što ona zapravo znače.

Tiktoker Nathan na svom profilu objasnio je značenje skraćenice.

@itsnathannyc Reply to @findyoursmiles ♬ original sound – Nathan

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno iznenađeni nakon što su saznali njihovo pravo značenje, a koje nudi fascinantan mali uvid u historiju zahoda i sanitarnih čvorova.

U odgovoru na upit o tome šta pojam ‘WC’ zapravo znači, jedan ljubitelj historije objasnio je da ta slova zapravo označavaju ‘water closet’, što je bio pristojan izraz za korištenje toaleta u danima javnih kupaonica.

Bukvalan prevod bio bi ‘vodeni ormarić’, jer u vrijeme kada je ta skraćenica nastala, nije bilo pristojno pričati o tjelesnim potrebama pa je ovo smišljeno kao kompromisno rješenje koje nikog neće uvrijediti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,