Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina gradi impresivan moderni stadion u obliku cvijeta koji mijenja boje

Preuzmite sliku

Radovi na zadivljujućem stadionu u obliku lotosovog cvijeta su počeli i već za dvije godine kineski klub Guangzhou Evergrande imaće jedan od najvećih fudbalskih stadiona na svijetu, s kapacitetom od 100.000 mjesta.

Novi stadion u Guangzhou, gradu poznatom kao “Cvijetni grad”, biće izgrađen do kraja 2022. godine, a njegova gradnja koštaće vrtoglavih 1,5 milijardi eura. Njegova fasada nalikovaće na latice lotosovog cvijeta, koje će moći da mijenjaju boju u trenutku, prenosi Kuća Stil.

  • Unutrašnjost stadiona neće biti ništa manje impresivna. Krov će u potpunosti biti prekriven panelima na kojima će se ispisivati informacije, poput trenutnog rezultata.

  • Stadion će biti najmodernija i najskuplja sportska arena ikada, a po cijeni će nadmašiti i Tottenhamov stadion vrijedan malo preko milijardu eura. Rekord po kapacitetu, međutim, i dalje držati stadion u Sjevernoj Koreji koji prima 114.000 gledaoca.

  • Ovaj grandiozan projekat još jedan je dokaz da Kina želi da promoviše fudbal u svojoj zemlji.

    “Stadion će biti prepoznatljiv kao opera u Sidneyu ili Burj Khalifa u Dubaiju. Biće simbol kineskog fudbala u svijetu”, najavio je predsjednik grupacije Evergrande, Xia Haijun. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje