Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kapsule za ukop umrle pretvaraju u stabla: Bizarno ili praktično rješenje?

Preuzmite sliku

Pokojnici bi bili pokapani u zemlju, ali u biorazgradivim kapsulama nad kojima bi se posadilo drvo. Vremenom bi umjesto groblja na tim mjestima nastala šuma

 • capsula-mundi-kapsula-stablo-mrtvi2
 • Vrijeme smrti nitko ne zna, ali može znati kako želi biti pokopan. Klasično polaganje u lijes i ukopavanje u zemlju nekim ljudima nije dobra ideja, iako su svjesni da bi im nakon smrti trebalo biti svejedno. Postoje i oni koji žele da njihovi najmiliji nastave živjeti (na neki način) i nakon smrti. Jedan od načina za to je pokapanje u organskoj kapsuli iznad koje se posadi drvo. Jednog dana, na mjestima takvih ukopa, umjesto groblja i križeva stajala bi cijela šuma.

  Dizajneri Anna Citelli i Raoul Bretzel iz Italije veliki su štovatelji stabala pa se iz toga izrodila ideja naziva “Capsula Mundi” o organskim, biorazgradivim kapsulama koje bi

 • capsula-mundi-kapsula-stablo-mrtvi3
 • ostatke pokojnika pretvorile u hranjive tvari za rast stabla koje bi bilo posađeno tačno iznad kapsule. Umjesto nadgrobnih spomenika, nicala bi stabla nad svakim pokojnikom, a jednog dana groblja se više ne bi nazivala grobljima već “Šumom sjećanja”.

  Pokojnika bi u kapsulu stavljali u položaju fetusa, a ona sama bi izgledala kao zemljano umjetničko djelo. Zakopavali bi ju duboko u zemlju i posadili sjemenku budućeg drveta ili stavili mladicu u zemlju, a vrsta bi ovisila o želji obitelji ili prijatelja umrlog koji bi se bili dužni za to stablo i brinuti. Dizajneri ove ideje smatraju kako su klasična groblja previše depresivna i puno bi bilo ugodnije dolaziti u posjet pokojniku u šumu i, na primjer, sjesti pod drvo. Ova ideja je još uvijek samo ideja jer talijanski zakon brani takav način pokopa, ali dizajneri pokušavaju promijeniti zakon, piše Earth Porm. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , , ,