Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kameni prolaz dug 1,2 kilometara iza kojeg se stoljećima skrivao izgubljeni grad (FOTO)

Preuzmite sliku

Ispod njega pronađenesu neke podzemne prostorije čija namjena još uvijek nije otkrivena. Pretpostavlja su da su bili nastambe za čuvare koji su čuvali ulazak u Petru.

Siq je arapska riječ za okno, pa ne čudi što upravo ovo ime nosi prolaz do drevnog grada Petra koji je uklesan u stijenu u Jordanu, a koji je Evropljanima postao poznat tek početkom 19. stoljeća.

Ovaj prolaz dug je oko 1,2 kilometara, a njegova širina na nekim mjestima doseže tek dva metra. Zidovi se, pak, uzdižu na visinu od 91 do 182 metra, piše punkufer.hr.

Petra je bila glavni grad Nabatejaca, a u razdoblju od 5. stoljeća prije Krista do 3. stoljeća poslije Krista bilo vrlo važno trgovačko središte. Siq su koristili za ulazak u grad s karavanama, tačnije za dolazak pred slavnu riznicu Al Khazneh. Riznica je zapravo grob nabatejskog kralja Aretasa III. koji je kasnije pretvoren u hram.

Siq je prirodno geološko čudo nastalo tektonskim razdvajanjem te je oblikovano vodom. Ispod njega pronađenesu neke podzemne prostorije čija namjena još uvijek nije otkrivena. Pretpostavlja su da su bili nastambe za stražare koji su čuvali ulazak u Petru.

U fotogaleriji pogledajte kako danas izgleda ulaz u grad kojeg je stanovništvo napustilo u sedmom stoljeću. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,