Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Japansko ostrvo nestalo sa lica Zemlje: Niko nije primijetio (VIDEO)

Ostrvo Esambe Hanakita Kohima koje se nalazi na oko 500 metara od sjevernog japanskog ostrva Hokaido, nestalo je pod vodom i niko ne zna zašto niti kada se to tačno dogodilo.

Vjeruje se da je ovo malo, nenaseljeno japansko ostrvo u Ohotskom moru nestalo usljed talasa i vjetrova, ali za takve tvrdnje ne postoje dokazi, a stanovnici sela Sarucu, najbližeg tom ostrvu na vrhu Hokaida, nisu ni primijetili njegov nestanak, piše Guardian.

To je jedno od 158 nenaseljenih ostrva kojem je japanska vlada 2014. dala naziv, označavajući ga svojim, a sa ciljem da potvrdi svoj teritorijalni i ekonomski status.

Ostrvo Ensabe Hanakita Kohima leži zapadno od Kurilskih ostrva koja su već godinama predmet sporenja između Japana i Rusije.

Kako list prenosi, prema međunarodnom pravu, ostrva mogu da dobiju ime samo ukoliko se nalaze iznad nivoa vode, a ovo ostrvo je posljednji put izmjereno 1987. godine, kada je utvrđeno da se nalazi na 1,4 metra iznad vode.

Stručnjaci su tada utvrdili da ono nestaje pod vodom usljed snažnih vjetrova i leda koji nastaje svake zime u Ohotskom moru. Izvještaja nakon tog mjerenja nije bilo, prenosi Nationalgeographic.rs.

Lokalno stanovništvo upozoreno je na mogući nestanak ostrva u septembru nakon što je pisac Hiroši Šimicu posjetio Sarufucu dok je pisao nastavak knjige o „izgubljenim“ japanskim ostrvima.

Nadležni u lokalnoj ribarskoj zadruzi su bili obaviješteni nakon čega su poslati čamci na lokaciju gdje se ostrvo nalazilo i tada otkrili da ga više nema.

Stariji ribari tvrde da se sjećaju da je ostrvo nekada bilo na tom mjestu, ali da sada izbjegavaju tuda da prolaze jer ga navigacioni sistemi brodova očitavaju kao podvodni greben.

Kako list navodi, japanska obalska straža trebalo bi da posjeti oblast u kojoj se ostrvo nalazi i da utvrdi da li je u potpunosti nestalo ispod nivoa mora.

Ukoliko takav podatak bude potvrđen, japanske teritorijalne vode će se neznatno smanjiti, napominje Guardian. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,