Subota, 5. Decembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Japanci napravili robotsku ruku za ‘romantičnu šetnju’: Znoji se, ima miris i topla je

Četiri naučnika iz Japana su dali sebi zadatak razviti robotsku ruku koja će maksimalno sličiti ljudskoj.

S tom se rukom ljudi ne bi trebali više osjećati toliko usamljeno. Primjeri, s tom rukom možete otići u romantičnu šetnju bez da je u to uključena druga osoba. Upravljati mehaničkom rukom je jednostavnije nego pronaći pravu djevojku, objasnili su naučnici. Nazvali su svoj projekt Osampo Kanjo, što otprilike znači „idi sa mnom“.

Kako bi mehanička ruka bila još vjernija, presvučena je mekanim i savitljivim materijalom. U unutrašnjosti robota nalazi se još dodatno komad platna iz kojeg dolazi ženski miris. Ruka se može i znojiti .Elektronika ruke je sofisticirana. Naime, ako pritisnete ruku, ona će ti uzvratiti stiskom.

Međutim, ne izgleda baš previše romantično.  Kako bi se aktivirale sve funkcije, treba je najprije pričvrstiti na svoju ruku. Osim toga, brojni kablovi lamataju oko ruke, a pričvršćeni su na mini računar. Mehanička ruka ima temperaturu tijela čovjeka te čak može simulirati nervozu. Naime, dlanovi se mogu „oznojiti“.

Zato se u ruci nalazi poseban vlažni komad materijala koji je smješten između grijača i „kože“. Tekućina iziđe kroz umjetne pore. Rukom se može upravljati s pomoću aplikacije. Dodatno se mogu pustiti zvukovi koji oponašaju disanje, korake ili šuštanje odjeće. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje