Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Japanci izmislili robote za sahrane

Preuzmite sliku

Jedna japanska kompanija dala je novu ulogu humanoidnom robotu SoftBanka, nazvanom “Pepper”, a to je uloga budističkog svećenika za vođenje pogrebnih obreda tako da se sada u tu svrhu umjesto svećenika može unajmiti robot.

Na sajmu pogrebne industrije “Life Ending Industry Expo” u Tokiju bio je izložen u srijedu robot koji je pjevao sutre kompjuteriziranim glasom dok je udarao u bubanj, što predstavlja pogrebni ritual budista. Kompanija Nissei Eco napravila je softver za pogrebe za “Peppera”, robota kojega je predstavio SoftBank Group Corp. 2014.

Japansko stanovništvo sve je starije i mnogi budistički svećenici primaju manje finansijske potpore od svojih zajednica tako da su neki od njih prisiljeni potražiti dodatne poslove, izjavio je Michio Inamura, savjetnik kompanije Nissei. Robot za sahrane mogao bi “uskočiti” kada svećenik nije dostupan, smatra on. Osim toga, najam ovog robota košta manje od 50.000 jena (oko 380 eura) po sprovodu u usporedbi s više od 240.000 jena (oko 1.800 eura) koliko košta svećenik. Robot još nije dobio ponudu za posao. (fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,