Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Italija: Zbog nepropisne obuće kazne i do 5.000 KM

Preuzmite sliku

Lokalne vlasti u Cinque Terri odlučile su propisati kakvu obuću smijete nositi kad posjećujete pet sela na sjeverozapadu Italije. U suprotnom, spremite se na plaćanje velike kazne…

Nije tajna da je pet sela na sjeverozapadu Italije, poznatijih pod nazivom Cinque Terre, veliki turistički hit u posljednjih nekoliko godina. U ovaj dio Ligurije svake godine dođe više od dva miliona svjetskih putnika, što je dovelo do nekih (ne)očekivanih problema.

Uprkos dobronamjernim savjetima i preporukama lokalnog stanovništva, turisti po brdovitim putevima Cinque Terre, u sklopu nacionalnog parka koje je UNESCO zaštitio još 1997. godine, nose neprikladnu odjeću – poput sandala, japanki ili čak cipela s visokom potpeticom.

Italijanskoj gorskoj službi spašavanja dosadilo je intervenisati samo zato što se turisti ne znaju prikladno obući. Baš zato, lokalne vlasti odlučile su uvesti kazne za nepoštivanje tih pravila, piše The Telegraph. Ovisno o troškovima intervencije, kazna za penjanje u neprikladnoj obući varirat će od 50 do 2500 eura, odnosno od 100 do 5000 KM.

“Glavni je problem to što turisti misle kako dolaze u obalni gradić, no iznad sela ih očekuju planinski putovi,” rekao je Patrizio Scarpellini, direktor Nacionalnog parka Cinque Terre za The Telegraph. Riječ je o terenu koji se nikako ne može prijeći u japankama. Vlasti će prvo započeti informativnu komapanju, a nakon toga počet će naplaćivati kazne. (Punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,