Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Inovativni biznis: Pomaže razvedenim parovima da se otarase bola

Preuzmite sliku

Kad vas neko emotivno povrijedi, najmanje što možete da uradite jeste da obrišete njegove slike s društvenih mreža. A ako ste s tom osobom bili i u braku onda uramljene zajedničke fotografije i albumi uglavnom završavaju u kutiji na tavanu ili kontejneru. Mora se priznati da ima nečeg katarzičnog u cijepanju slika bivšeg voljenog bića.

Iako cijepanje fotografija s vjenčanja nakon propalog braka zvuči jednostavno, u Kini, je uobičajeno ovjekovečiti ih na čvrstim akrilnim platnima koja su takođe veoma otporna na plamen. To ostavlja parove koji se razvode s opcijom bacanja slika s vjenčanja u smeće, što mnogi nerado čine iz straha da bi ih neko mogao prepoznati.

Tu dolazi do izražaja novi poslovni poduhvat iz provincije Šandong. Osnovan od strane mladića po prezimenu Liju, nova kompanija, specijalizovana za uništavanje fotografija sa vjenčanja, pomaže klijentima da ostave svoju prošlost iza sebe, istovremeno štiteći svoju privatnost.

“Počeo sam ovaj posao s jednostavnom motivacijom, a to je privatnost“, rekao je Liu za Bailu i dodao:

“Fotografije sa vjenčanja spadaju u kategoriju ličnih stvari koje su veoma privatne tako da postoji velika potražnja za mojom uslugom. Dobili smo porudžbine iz svih pokrajina i opština širom Kine, osim iz Tibeta”.

Lijuova kompanija nudi nekoliko opcija cijena – od nekoliko juana do preko 100 juana (14 dolara) – u zavisnosti od veličine vjenčanih fotografija koje treba da se unište. Kada se postigne dogovor, klijent šalje fotografije u bazu u Langfangu u provinciji Šandong. Ovdje osoblje prvo prekriva fotografije sprejom kako bi se osiguralo da se protagonisti ne vide, a zatim ih stavljaju u moćnu mašinu za sjeckanje. Cio proces se snima i snimak se šalje klijentu kao dokaz.

Ovaj posao je možda jedini te vrste u Kini, ali njegov uspjeh je iznenadio čak i njegovog vlasnika. S obzirom na to da druge kompanije oklijevaju da čak i pokušaju da spale slike živih ljudi iz sujeverja, njegov jednostavan posao sjeckanja fotografija sa vjenčanja jedno je od rijetkih dostupnih rješenja koje imaju razvedene osobe. (CdM)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,