Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Infografika: Za ove vrste brade, maska kao zaštita nema preveliku ulogu

Preuzmite sliku

Muška brada inače predstavlja lični izbor, a zadnjih godina sve je popularnija, ali korona virus napravio je pomutnju i u tom segmentu. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je infografiku koja predstavlja stilove brade koji mogu smetati pri nošenju zaštitne maski za lice, piše Health.

CDC, američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti ranije je ove sedmice objavila infografiku iz 2017. godine koji pokazuje 36 stilova brade kod muškaraca. Ispod svakog stila nalazi se kvačica ili x što označava je li stil brade prihvatljiv za zaštitnu masku N95 ili nije, prenosi Tuzlanski.ba. 

Originalno je ova infografika namijenjena za zaposlenike CDC-ova laboratorija i Nacionalnog instituta za sigurnost i zdravlje. 

Objašnjavaju da dlake na licu ne smiju viriti iz maske, čak ni malo. Zaključeno je da je samo 13 od 36 stilova brade prihvatljivo za nošenje maske, a većina njih su jednostavne varijante brkova. Lice bez dlaka je također ulazi u jedan od 13 prihvatljivih stilova.

  • Najgore su prošle velike brade koje maska nikako ne može pokriti.

    Iako stručnjaci naglašavaju da maske ne štite od zaraze, njih moraju nositi zdravstveni radnici  koji su u stalnom kontaktu s bolesnicima. Oni koriste uglavnom masku N95 koja pruža najbolje prianjanje uz lice i zbog toga brada na licu nije prihvatljiva.

    Ova maska spriječava prodor barem 95 posto čestica, ali ni ona ne pruža potpunu zaštitu od korona virusa. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,