Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Impresivna zgrada prekrivena s 1000 stabala

Preuzmite sliku

Djelo je to britanskog arhitektonskog studija Heatherwick za kinesku kompaniju Tian An koji su kompleks osmislili tako da izgleda kao dvije planine pokrivene šumom…

Viseći vrtovi Babilona smatrani su jednim od sedam svjetskih čuda staroga svijeta. Antički izvori upućuju kako je riječ bila o građevini nalik na stepenastu piramidu koja je izgrađena oko 600 godina prije Krista, a na čijem su terasama rasle mnogobrojne biljke koje su bile napajane vodom iz rijeke Eufrat.

Ovo svjetsko čudo, odnedavno je dobilo i svojeg nasljednika – u Šangaju. Uz rijeku Wusong u decembru prošle godine otvoren je stambeno-poslovni kompleks 1000 Trees koji kao što mu ime govori prekriven s hiljadu stabala, a zbog čega je proglašen novim visećim vrtovima Babilona 21. stoljeća, prenosi punkufer.hr.

 • Djelo je to britanskog arhitektonskog studija Heatherwick za kinesku kompaniju Tian An koji su kompleks osmislili tako da izgleda kao dvije planine pokrivene šumom. Napravili su monumentalne betonske stupove koji su ugrađeni u strukturu te iskorišteni kao svojevrsne žardinjere za svako stablo.

  Kompleks je prekriven mješavinom listopadnog i zimzelenog drveća lokalnog porijekla, ali i različitim grmljem i cvijećem. Neki podaci ukazuju da je dosad posađena polovica od 250.000 planiranih biljaka.

 • Stabla tu nisu samo za ukras, već i kako bi na prirodni način regulisala temperaturu tokom godine.

  Kompleks je izgrađen na mjestu starog mlina otprilike 20-ak minuta od centra Šangaja, a nalazi se u blizini i popularne umjetničke četvrti M50. Ne čudi stoga što su južnu fasadu zgrade oslikali lokalni umjetnici.

 • Zasad se u kompleksu 1000 Trees nalaze trgovine, kafići i restorani, a u budućnosti tu bi trebao biti otvoren i butique hotel, muzej, kino-dvorana, poslovne kancelarije te stambeni prostor za one dubljeg džepa. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,