Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrabrost ili ludost: Godinama štedjeli novac, dali otkaz na poslu, pa krenuli na put oko svijeta

Preuzmite sliku

Supružnici Joe i Eli Olson, putuju svijetom s jednogodišnjom kćerkom Anabel. Bili su učitelji u školi, ali su dali otkaz i odlučili se na putovanje života.

Upoznali su se 2004. godine dok su bili studenti, a vjenčali su se na posljednjoj godini fakulteta. Nakon što su diplomirali, preselili su se u Las Vegas i zaposlili kao učitelji, piše Independent.

Imali su male plate, pa su radili i dodatne poslove. Svaki slobodni termin iskoristili su za davanje instrukcija iz engleskog jezika.

U nekoliko godina uspjeli bi sačuvati 75 posto mjesečne plate. Tada su kupili prvu nekretninu koju su počeli izdavati, a potom i drugu. Sveukupno su kupili 15 nekretnina. Dio novca su izgubili tokom finansijske krize, ali su ipak postali finansijski nezavisni i danas u nekretninama posjeduju preko milion dolara. Odlučili su napustiti svoje poslove i putovati svijetom.

Kažu kako je tajna njihovog uspjeha ta što su pazili su na svaki novčić i živjeli kod rodbine ili u trošnim i jeftinim stanovima.

Nakon kupovine prvog stana, doživjeli su veliki finansijski pad i dugo su se izvlačili iz dugova. Stan nisu mogli prodati jer je cijena toliko pala da bi izgubili skoro pola novca koji su uložili. Iz krize su se izvukli tako što su stan iznajmljivali. Potom su kupili još jedan stan i radili nekoliko poslova kako bi platili kredite i hipoteke.

“Cijeli život smo vozili isti stari auto. Uvijek smo jeli kod kuće. Prijatelji bi nas pitali zašto se ne uselimo u neki od stanova koje smo kupili i zašto živimo u staroj garsonijeri. Ali mi smo bili srećni i sa malo”, kaže Joe.

Sada su milioneri i avanturisti

Potom se tržište okrenulo i cijene njihovih stanova su narasle.

“Mnogi pitaju kako smo uspjeli platiti sve te hipoteke. Istina je da smo imali četiri nekretnine pod hipotekom i da smo morali mjesečno izdvojiti oko dvije hiljade dolara za njih, ali je ukupni prihod od rentiranja iznosio 13 hiljade dolara. Uz to smo i radili u školi i davali instrukcije. Prihvatali smo svaki mogući posao koji smo mogli”, ispričao je.

2015. godine su spakovali su stvari, dali otkaze i otišli na put oko svijeta.

“Planinarili smo Južnom Amerikom. Prošli smo cijelu Evropu. Tri mjeseca smo živjeli u Istanbulu kad se beba rodila. Nakon toga smo nastavili u Australiju i Aziju”, izjavio je Joe i dodao kako i dalje zarađuju od svojih nekretnina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,